Снимки: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Общ преглед
"Новата газова връзка дава вариант за първи път да получаваме газ от Азербайджан. Променя се значително енергийната карта на Европа. Това е мощен катализатор за развитие на потенциала на икономическото сътрудничество в региона." Това обяви българският държавен глава Румен Радев при посрещането на президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е на посещение в страната

"Към мен е постъпило предложение, подписано от четири междусистемни газови оператора на България, Румъния, Унгария и Словакия. Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ. Заедно да излизат на трети пазари и да споделят печалбата. По този начин се спестяват средства от транспорта. Това ще доведе до съществено облекчаване на Булгаргаз, защото тези количества идват директно от Азербайджан. Това, което се предлага ще даде възможност, вместо да чакаме дълго и да инвестираме средства в Южния газов коридор, да можем да пренасяме веднага допълнителните количества от Азербайджан, използвайки интегрираните газопреносни мрежи на тези четири държави. Така газът ще достига много по-бързо до Южна и Западна Европа. Това ще бъде предложено на нашите разговори с останалите държави. Готови сме България в рамките на месец да организира среща на високо ниво, в която да задействаме тази идея.

Търсим иновативни решения. Обсъдихме възможността някои от нашите големи промишлени консуматори на газ, да получават газ директно от Азербайджан. В последствие заедно ще излизат на преки пазари и да споделят печалбата. Спестяват се много средства от транспорта и се излиза на европейските пазари. Това ще облекчи Булгаргаз, защото тези доставки ще идват директно от Азербайджан. Това ще бъде обсъдено с господин Алиев. Ще разгледаме вариантите в концепцията за природен газ за електричество. Азербайджан има голямо значение за ЕС и България. В този момент те се съгласяват с меморандум, който гарантира доставки.  Пред нас стои предизвикателството да работим за зелен водород. Можем да си сътрудничим в производството за компоненти за автомобилната промишленост. Имахме големи успехи там в последните години и заедно ще обменяме опит.

Важна област от нашето сътрудничество са науката, образованието и културата. Това са средства, които задълбочават обмена между хората. Искам да благодаря, че президента Алиев си одържа на думата и само два месеца след моята визита имахме директна авиолиния до София.

Срещите на работно ниво и на високо ниво ще станат много по-регулярни. Пред нас се отркиват значими възможности, с които трябва да сме бързи и да вземаме взаимноизгодни решения за нашите страни и Европа", добави Радев.

Самият Алиев отправи благодарност за поканата за посещение.

"Много благодаря господин президент. Бих искал да изразя своята благодарност за тази покана и демонстрираното гостоприемство. От своя страна бих искал да добавя, че при срещата на четири очи, видяхме откровения диалог, който успяхме да установим. Засегахме много теми и ще имаме огромен успех в споразуменията, които договорихме и които ще изпълняваме.

Днес България и Азербайджан са  приятели и партньори. Една от основните теми е енргийната стабилност и ще предприемем действия в тази сфера. Сътрудничеството между двете държави се развива. Азербайджанският газ пристига в България. Обсъдихме доставките на допълнителни количества. Тази тема ще бъде разгледана и на национално равнище. При настоящите условия, е по-важно от всякога да действаме бързо. Доказали сме се като надежден доставчик на газ и партньори. Новата газова връзка ще позволи на нашия газ да достигне до вас, но и до Европа в по-големи количества. Така ще гарантираме енергийната сигурност в Европа.

Обявихме меморандум за сътрудничество в енергетиката. На неговата основа през следващите години ние поне ще удвоим износа и производството за Европа. Имаме възможности за доставки през разнообразна инфраструктура. Постиженията ни са много значителни и служат за основа на бъдещи начинания. Разговаряме за откриването на офис на фирмата "Сокар" тук.

Обсъдихме много други теми за енергетиката. Говорим за износ и производство на електроенергия. Имаме и други теми, в които заедно можем да сме си полезни. Азербайджан има много напреднала инфраструктура за транспорт. Така подобряваме транзита през нашата страна. Компаниите в нашите две страни ще работят в още по-голямо сътрудничество. Днес ще се срещнем с представители на бизнеса във вашата страна. Вярвам, че ще видим значително сътрудничество.

Каня българските компании да се насочват към нас. Работим по различни инициативи и компании от приятелски държави са добре дошли. Атмосферата е много позитивна и ви благодаря за гостоприемството", обяви Алиев пред българските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

пуйката

преди 1 година

Много шум,много аларма.Че те произвеждат едва 28 милиарда к.м.,като изнасят 14 и дори внасят 2,защото потребяват 16.Отделно е,че всичко е по руски тръби пред територията на Русия.Дори на нас могат да ни дадат едва 1 и не могат веднага да го увеличат.И да удвоят износа си,то какво от това за ЕС?

53

Браво на ПП БСП и ДБ

преди 1 година

Добре че за 7 месеца успяха Киро ПП иначе Боко още щеше да лиже на Ердоган и Путин. Младите винаги има надежда тези старите корумпирани политици и бизнесмени олигарсите крали България през прехода немат шанс. Видяхме ги 33 години безхаберие. Мразя Радев и Пеевски и Бойко и всички останали които крадяха България през прехода.

52

Анонимен

преди 1 година

Боко и Трайчо отидоха да търсят газ от Катар, защото знаеха, че не могат да получат. Големи клоуни бяха. Не отидоха в Азербайджан и не направиха газовата връзка с Гърция, за да не докарат газ от Азербайджан.

fallback