Снимка: БГНЕС

Бях първият министър, който започна и проведе докрай процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Тя показа, че институционалният ред не е достатъчно ефективен, не позволява обективно да се обсъдят случаи, когато главният прокурор е прекрачил границата на допустимото.

Още по темата
Това се случва заради твърде широката му фактическа власт. Това коментира за Нова Нюз бившият правосъден министър Надежда Йорданова от "Демократична България".

По думите ѝ е направен законопроект за търсене на отговорност и разследване на главния прокурор и съдебното обжалване на отказите да се образува досъдебно производство.

"Разполагахме с шест месеца, за които моят екип приключи три много важни теми - закрихме спецправосъдието, дадохме повече организационна самостоятелност на европрокурорите и приехме Наредбата за висшето образование по право", подчерта Йорданова.

Според нея съдебната реформа и борбата с корупцията са приоритети на ДБ. "Освен това такива са енергийната независимост и откъсване от руската зависимост. Ще търсим и конституционно мнозинство, с подкрепа от парламентарните сили на принципна основа", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase