Снимка: БГНЕС

Технологичното изпълнение и строителната част на интерконектора с Гърция са довършени и са сертифицирани от гръцкия регулатор.

Още по темата
Това каза пред БНТ бившият министър на енергетиката Александър Николов.

"Когато мине документалната част, на 1 октомври цялото количество азерски газ трябва да бъде на договорената цена. Добрата новина е, че ако не се направи някоя огромна глупост, на 1 октомври цените за българския потребител трябва да паднат значително. Ако вземем текущи пазарни условия - с около 11%", заяви той.

Николов заяви, че никой от екипа на предишното правителство или от назначеното от тях ръководство на "Булгаргаз" не си е позволил да коментира евентуалното арбитражно дело срещу "Газпром".

 "Как един човек ще си позволи а коментира потенциално дело, без да е запознат с договора. Как ще си позволи да се изказва във вреда на собствената си държава", попита Николов.

На въпрос колко газ има в страната бившият министър отговори, че тази информация трябва да се предоставя от текущите дружества под държавен контрол и от настоящия кабинет. Николов заяви, че е имало възможност за доставки на 80-85% от необходимите количества газ до края на зимния период - с доставките от Азербайджан и карго корабите.

"Газ имаше. И сега сигурно има, но на каква цена - този отговор, доколкото разбрах, е много странен. Аз не разбрах някой говори ли с "Газпром", не говори ли, вдигат ли им телефона, не им ли вдигат", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase