Каналджиите могат да бъде спрени с много строги мерки - трябва да бъде увеличен съставът на хората по границите и да бъде сложена нормална ограда на границата. Всеки ден говоря с такива хора - казват, че слагат стълба, прескачат оградата и продължават.

Още по темата
Това заяви журналистът и преводач Мажд Алгафари в ефира на Bulgaria ON AIR.

"97-98% от тях идват от Турция, където са живели години наред. Те идват у нас, защото икономическите проблеми в Турция стават все по-тежки, а работа почти няма", коментира той.

Алгафари поясни каква е схемата за пристигането им в България - събират пари, тръгват за България, плащат на каналджиите 1500-2500 евро, оставят жената и децата си в Турция и едва когато получат статут в България, подават молба за събиране на семейството. Когато тя бъде одобрена и те пристигнат у нас, заедно продължават пътуването си към Германия.

"На всеки човек в автобуса шофьорът взима по 100-150 евро. Толкова мерки трябва да вземем, че държавата трябва да се занимава с този казус поне цяла година", констатира той пред Bulgaria ON AIR.

По неофициални данни над 500 души дневно преминават границата.

"На границата са сложили бутафорни камери, колкото да лъжат крадците. 90% от тях не работят. Губим доверието на обществото към властта, която трябва да ни пази", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase