fallback

"Не е сигурно, че непременно ще се направи завой към "Газпром". Такъв беше активно подготвян от първия час на съществуването на този Министерски съвет, когато се съобщи за хаос и криза. Не че е цветущо положението, но чак катастрофа... Създаде се усещане за паника, отказаха се едни 6 танкера, които даваха сигурност, особено за пълненето на "Чирен".
Oще по темата
Изведнъж се започна да се говори, че ще се окаже неизбежно да се договаряме с "Газпром". Но моето усещане е, че има различие на мненията по този въпрос в МС", коментира икономистът и бивш депутат от "Демократична България" Георги Ганев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той посочи кога страната ни би нарушила международните ограничения, ако получи руско гориво.

"Ако България след превалутирането на средствата, които се превеждат и постъпването им в рублевата сметка, признае че чак тогава е завършено плащането, това е нарушение на ограниченията", категоричен беше икономистът пред Bulgaria ON AIR.

И е убеден, че колкото повече се говори за евентуален арбитраж, толкова по-големи са шансовете на "Газпром" да спечели делото срещу България.

"Ако Росен Христов продължи да говори, ще имат аргументи за арбитража. Руската страна има изключителни адвокати, помним какво стана с "Белене". Този на тази дата каза това, официален представител каза това...", мотивира се Ганев.

По думите му ясен завой на служебното правителство към "Газпром" ще засили гласа на политическите сили, които са против това. И тогава на протестите, организирани от ДБ, ще се съберат много повече хора.

"Критичният хоризонт пред България е до края на отоплителния сезон. Към края на 2023 г. ще е готов вторият терминал в Александруполис, където България е съсобственик на капацитета. Ще стане един терминал на "Овергаз", откъдето ще може да се доставят количества.  Няма отговор защо никой не се договори с Ердоган, а се хвърляме в краката на Путин. Това е въпрос на договаряне - както изнасяме ток за Турция, част от нашата система е свързана с турската", каза Ганев.

Той коментира и бъдещето на ДБ - категоричен е, че партията ще влезе в следващото Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 1 година

Пълно с *** оти тука. Все русофили и комунисти им се привиждат. Комунизма си отиде преди 33г. Всички под 40години не знаят какво е това. Пък и в Германия явно са най-големите комунисти и русофили защото получават десетилетия наред най-големите количества руски газ.

28

Анонимен

преди 1 година

Трябва да се натири Ганев и компания да си ходят в САЩ.

27

Голями Мухъли има Ей

преди 1 година

До 29Пълно Куку си. Тока бил по-ефтин, и дървата ли...всичко се дига.А от такива като вас сме зле.Русия ви виновна ,комунделите ви виновни.Ама законите ги гласуват с мнозинство все партии дсни-бесни и евроатлантици.От герб до пп и обратно.Подкрепят ги партии дето гледат кокалчето и после ми говорите за несъществуващият комунизъм над 30 г. в Бългаия.

fallback