Снимка: БГНЕС
fallback

Приехме офертата за доставка на един кораб с газ за месец октомври, за месец ноември и декември не можахме да намерим слотове. Офертата е коригирана за доставка на един танкер през октомври в Турция.

Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов на извънреден брифинг тази вечер във връзка с газовите доставки.

Преговорите за намиране на слотове бяха изключително тежки, уточни Христов, заявявайки, че предлагане има, но цените за слотове са много високи.

От тук нататък ще насочим усилията си за подписване на средносрочни договори, за да осигурим тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни притесняват, притеснява ни цената и системното ѝ повишаване. В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегават час, което е гранично за повечето компании в индустрията и на тази цена ще предизвикаме инфлация, която ще е трудно да се поеме от някои компании, каза още Христов, уточнявайки, че цената е по-близка до горна граница от 400 лв. на мегават час.

Месец октомври не е обезпечен, увери Христов. Танкерът, който ще бъде разтоварен в Турция ще задоволи, горе-долу, 1/3 от нуждите, азерският газ ще обезпечи още 1/3. Остава да договорим още 1/3 от доставките, както и доставките за ноември и декември, посочи Христов.

Очаквайте подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

АНОНИМЕН

преди 1 година

Ми ти може и да *** от тях, аз категорично НЕ!!! А ти се изнеси в САЩ и там си плащай данъците тарикат. И не си ти този, който да гониш когото и да било от България.

142

Анонимен

преди 1 година

Настоявам, не съветвам русофилите да се изнесат в Русия и да престанат да живеят и ползват услугите на Европейския съюз

141

АНОНИМЕН

преди 1 година

Съветвам, не настоявам русофобите - да бъдат така любезни да не си пълнят резервоарите с руски петрол. Моля търговци и производители да транспортират стоките с каруци, а общините да разрешат движението им. Или вие на искате само това, което ви изнася?! Хайде накажете Русия и моля спрете да купувате руски петрол, моля.

fallback