Снимка: БГНЕС
fallback

Излизането от политическата криза е преди всичко дело на обществото - на тези партии и политици, които обществото изпраща във властта.

Oще по темата
Това каза в студиото на БНТ Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към държавния глава и отскоро съветник на премиера Гълъб Донев.

По думите му има криза в партийно-политическата система, но не може президентът да бъде обвиняван за това, нито служебното правителство.

"Има срив на доверие в партиите, но за това не са виновни нито президента, нито служебния кабинет. Правителството се опитва по всякакви начини да успокои обстановката и да решава проблемите на обществото, защото те са фундаменталния източник на нестабилност, а не лошото възпитание на политиците", посочи още Александър Маринов.

Според него, президентът има свои конституционни правомощия, но няма как той да бъде архитект на една бъдеща ситуация, която всички искаме да е предвидима, спокойна и да се работи ефективно.

"През последните седмици се върти тезата, че на президента му се е усладила властта да управлява чрез служебни правителства. Но той изпълнява конституционните си правомощия. Назначава служебни правителства не защото му е сладко, а защото партиите не могат да изпълнят основната си функция, а именно да излъчат стабилно и ефективно управление", обясни Маринов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Никола Стефанов

преди 1 година

Прав е - партиите сами сринаха доверието в себе си. Колкото и да е наивен избирателя, рано или късно идва момент, в който осъзнава фрапантното разминаване между предизборни обещания и реалност.

39

Анонимен

преди 1 година

Виновен е, и то не само Радев, а и съветниците му.

38

Биляна

преди 1 година

Наглец!Нагла мутра!Прави ни на без мозъчни

fallback