Снимка: архив, БГНЕС

"По време на нашето правителство България стана най-голямата газопреносна страна на Балканите. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата. Когато бяха най-тежките години за него, направих във Варна среща на ЕС и оправихме отношенията. Да не ми е било лесно? Толкова тежки бяха отношенията". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг на Изпълнителното бюро на партия след среща, свикана от Борисов, за да търсят изход от газовата криза.

"Аз не съм човек, който по време на криза търси оправдание. Обръщам се към нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания. Пълен провал са и всичките им ходения в Баку -  договорени са на 180 евро цена, ние го договорихме на 30 евро цена. Когато започнахме да правим „Александруполис“ на гола поляна, ние купихме 20% и резервирахме капацитет. Ние проектирахме, финансирахме и построихме точно толкова, колкото Кирил Петков ходи да върти крана", каза още тя.

Още по темата
На брифинга присъстваха и Делян Добрев и Томислав Дончев. Делян Добрев от своя страна заяви, че газът е с 30% по-скъп.


„За българския народ едва ли имат значение безпочвените обвинения на едни или други в корупция", каза още Борисов.

Според него в момента на България й извиват ръцете.

И се обърна към останалите политически партии, като заяви, че за съюзник ще считат всеки, който подкрепи първите документи.

„Както ги подкрепихме за изгонените руски дипломати, за Македония и оръжието за Украйна. Предлагаме да бъде приет първи закон за 100% диверсификация на газ от "Газпром". Още сега от служебния кабинет да обявят търг за 10 г. за доставки на втечнен газ. За да може бизнесът и домакинствата да знаят за колко ще купуват газа", допълни лидерът на ГЕРБ.

"Има силни могъщи български компании, които могат да доставят газ. Диверсификацията позволява те да докарват газ. Да се съсредоточим към добив на български газ. Втори закон - таван върху цените на горивата от 2,70 лв. Трето - втората част на ескадрилата Ф-16. Или ще се модернизираме с най-добрите самолети, или нещо мислят друго да правят. Четвърто - 100% диверсификации на руското ядрено гориво. Пето - да се спре издевателствата с цената на тока“, допълни още Борисов.

По думите му, ако е вярно, че Путин генерира най-голямата корупция чрез "Газпром" в България, това е начин да се спре.

От „Газпром“ и от „Лукойл“ българите губят по 20 милиона лева на ден, каза още Бойко Борисов.  

Делян Добрев заяви, че в ГЕРБ са получили „от гражданин писмо, изпратено от „Булгаргаз“ до Български енергиен холдинг“, в което се казва, че има оферта и се иска одобрение на офертите, дават се сравнения на цените и се обръща внимание, че няма къде да се разтоварят корабите. Ние днес не знаем дали правителството е приело офертата за седем кораба и, ако е приело, къде ще ги разтоварва, допълни Добрев. По думите му официалният посредник на „Газпром“ се завръща и резултатът е, че газът е с 30 на сто по-скъп. Според Добрев „правителството, което се прави на евроатлантическо, излиза, че работи за „Газпром“ и за „Лукойл“. „Газпром“ и „Лукойл“ не са печелили никога толкова, колкото печелят сега", допълни Добрев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase