Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Има надежда, че ще дойде по-прагматично правителство на България, заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Oще по темата
„България е членка на Европейския съюз, на НАТО. България за съжаление е управляема страна, на тях ще им е й сложно да изграждат собствена линия на поведение. Но ситуацията ще ги принуди да преминат към по-прагматичен подход по много въпроси, особено свързани с икономиката", каза Митрофанова пред ТАСС.

„Очаквам бурен политически процес в България. Предстоят парламентарни избори. Ние ще наблюдаваме процеса“, посочи дипломатът.

"Точно един месец се навършва от безпрецедентното решение – тук България надмина всички. Бяха отзовани 34 дипломати и 36 технически сътрудници (обслужващ персонал)“, припомни Митрофанова.

„На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината за четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща голямо съгласуване“, обясни тя.

„Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Намираме се в доста трудна ситуация, но мисля, че ще се справим с нея“, смята Митрофанова.

„Днес имаме само 23 дипломати за цяла България, от които в посолството са 15 души. Всички правят всичко – истински многостаночници. Не бива да забравяме, че България е една от най-близките ни славянски държави, че тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите трогателно грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, паметта на хората, дали живота си за освобождението на България, не бива да я предаваме – не можем просто да напуснем страната“, заяви Митрофанова.

„Тук има огромен брой нашите сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности“, обясни дипломатът.

Припомняме, че около изгонването на 70 дипломати и служители на руското посолство посланик Елеонора Митрофанова заговори за затваряне на руското посолство у нас, това съответно щеше да означава и затваряне на българското посолство в Москва.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

216

Анонимен

преди 1 година

Дайте да се присъединяваме България към Русия и мъката да спира.

215

Russia

преди 1 година

Forever!

214

Love

преди 1 година

Russia!

fallback