Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Не знам дали саботирането на регионалната комисия не е свързано с това един "горещ картоф" да остане при президента и служебния кабинет. Това каза на брифинг в Народното събрание Настимир Ананиев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП). Коментарът му е във връзка с решаването на проблема в пътния сектор. Представители на пътния бранш протестират за пореден ден в различни градове, предаде БТА.

Настимир Ананиев обясни, че на заседание на Комисията по регионална политика във вторник, 26 юли, са приети на първо четене промени в Закона за обществените поръчки относно индексацията на пътните проекти поради голямата инфлация. Той уточни, че фокусът са най-вече европроектите. „Имаме притеснение, че ако не бъде приет този законопроект за промени в Закона за обществените поръчки, ще се наложи да връщаме европейско финансиране. Направен е опит за последващи заседания на ресорната комисия, за да се реши и друг проблем – удължаваме на срока на решението на Народното събрание от април, свързано с разплащането с фирмите за текущ ремонт и поддръжка, обясни Ананиев. Той каза, че целта е била срокът да се удължи от септември до ноември.

Според Йордан Терзийски (ПП) е направено всичко възможно да се удължи този срок, но се е видяло безотговорното отношение на ГЕРБ и ДПС. От ПП твърдят, че двете партии са бойкотирали заседанията на регионалната комисия.

Николай Нанков от ГЕРБ отговори на критиките.

Три пъти регионалната комисия е била свиквана с дневен ред, който не решава проблемите на гражданите, посочи той.

Нанков коментира, че в сряда, 27 юли, на заседанието се е предвиждало разглеждането и евентуално приемането на становище по доклада на междуведомствената работна група от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите. Депутатът твърди, че докладът не е бил подписан от всички членове на работната група.

Това становище не решаваше нищо. "То създаваше един уникален прецедент – да се плати 100 процента на едни фирми, техните фирми, а на останалите – нищо", коментира пред журналистите Нанков.

Според него през следващите два дни е имало „ялови“ опити регионалната комисия отново да се свика относно разплащането и срока за разплащането с фирмите. Нанков припомни, че от ГЕРБ-СДС са били против решението, прието през април от парламента и дори са го обжалвали пред Конституционния съд.

Какви срокове ще променяме, та нима за година и половина не успяха да проведат нови обществени поръчки, запита депутатът от опозицията. И стигнахме до последния ден на парламента, в който се разбързахме да правим нещо, коментира той.

Пътните строители, които  няколко дни изразяват недоволството си със ситуацията в бранша, обявиха, че спират с протестите. Те ще търсят диалог със служебно правителство, обяви пред журналисти председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Михаааал

преди 1 година

ГЕРБ не са в управление от 15 месеца. Или на кривия му пречи вълната?

14

ами

преди 1 година

на тия от ПП все им е виновен някои, и то винаги е ГЕРБ, абе като сте некадърни да управлявате айде първо се научете и след това заемайте отговорни постове, много приказки, голямо самочуствие и накрая едно голямо нищо

13

Анонимен

преди 1 година

Естествено че ПП не са виновни. Какво са направили те за пътния бранш? Ами голямо нищо. Закриха го. Колко километра пътища са изградени (не ремонтирани) през техния мандат? Лесен отговор - 0 км.

fallback