ГЕРБ и ДПС внасят проекторешения за казуса с енергийния регулатор, съобщи Bulgaria ON AIR.

 Съдбата на Комисията за енергийно и водно регулиране остава неясна, след като Конституционният съд обяви избора на сегашния ръководител за незаконен.

Още по темата
Три са възможностите за председател на КЕВР, но експертите са категорични - комисията не трябва да остане без човек начело.

На поста председател на Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да се върне предишният ѝ шеф Иван Иванов до избора на нов, смята енергийният експерт Еленко Божков.

"Решението е Иван Иван да възобнови дейността си, да влезе в бившия си кабинет и да възобнови дейността си като председател на Комисията поне за 3 месеца, докато не бъде избран нов председател", коментира той.

Три са сценариите, според конституционалиста Благовест Пунев.

"Първата възможност е да се повтори процедурата, което е най-правилното.  Другият вариант - поправка в Закона за енергетиката. Като се възложи на някой от членовете на Комисията до избора на титуляр да изпълнява функциите на председател. Иван Иванов може да продължи - той не е подал оставка, нито е освободен", заяви конституционалистът.

Енергийният регулатор остана без председател в момент, в който цяла Европа се готви за тежка зима с намалени газови доставки. Затова с акция пред централата на държавното газово дружество бившият омбудсман Мая Манолова подари стари радиатори на ръководството.


А според енергийни експерти решението на газовата криза може да дойде с използването на алтернативно гориво - мазут.

"300 млн. куб метра, ако се намалят, те могат да бъдат заменени с 268 хиляди т мазут. Ние нямаме енергийна дипломация", поясни Еленко Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase