Снимка: БГНЕС
fallback

Днес обсъждахме само управленска и законодателна програма за много кратък период от няколко месеца, която да обезпечи нормалното функциониране на държавата. Тя е създадена още по времето на опита за реализиране на първия мандат. Бяхме информирани за редица промени и корекции от ИТН. Ангажирахме се да предоставим становище по тях до края на утрешния ден. Персонален състав на МС не е обсъждан.

Oще по темата
Това заяви министърът на спорта в оставка Радостин Василев след срещата на независимите депутати с БСП.

"Аз изразих едно становище, което колегите също поддържат - че сме много скептично настроени към искреността на поведението в момента на ИТН и тяхната диалогичност. Познаваме много добре характера на партията и какво е важно за нея и сме предупредили БСП и останалите коалиционни партньори от евентуален бъдещ взрив, предизвикан от същия партньор", заяви той.

Василев каза, че той не е обсъждал състав на МС, както и собствената си позиция като министър на спорта, но потвърди, че някои от независимите депутати няма да подкрепят кабинет с министри от ИТН.

"Нашите гласове нямат тежест, която да реши дали ще има или няма да има правителство. Въпросът е трите партии - БСП, ДБ и ПП да се разберат с непредвидимия партньор - ИТН. На нас ни е ясно желанието на хората да има работещо правителство, но е важно и да има стабилно мнозинство за обещаните реформи. Подкрепата на независимите депутати зависи от програмата, и от персоналните изисквания на ИТН кои сектори смята да вземе", допълниха отцепниците.

Независимите депутати засега подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков.

"БСП са в много сложна ситуация да обединят нещо, което се разпадна преди месеци", заяви Василев.

Корнелия Нинова обяви, че утре трябва да се затворят разговорите по програмата.

"Ние проявяваме уважително отношение към всички депутати, независимо от техните вътрешнопартийни различия, разделяния, събирания. Разбираме че целта ни е много по-голяма от личните противоречия и егото", заяви лидерът на БСП.

"Има висока степен на съгласие и подкрепа на програма", категорична бе Нинова и опроверга, че независимите депутати имат непреодолими различия с предложенията на ИТН по програмата.

Лидерът на БСП заяви, че мандатът не може да бъде държат безкрайно, а населението да бъде държано в неведение. Тя бе категорична, че не смята, че мнозинство може да бъде постигнато с търсене на депутати, готови да се отцепят.

"Надделява мнението за политически кабинет в първия етап на преговорите. Втория ще проведем с всяка партия по отделно, а накрая ще съберем всички партии на една маса", каза Нинова.

"Чухме мнението на независимите депутати за ИТН, но ние имаме предимството да можем да разговаряме с всички партии. Имаме и изключително трудната задача хората, които си навлязоха дори в личното пространство, да ги съберем отново. Радвам се, че можем да говорим с всичики, независимо техните различия. Усилията ни накрая ще са да ги съберем на една маса. Дали ще успеем - ще видим. Ще положим усилия", обясни лидерът на БСП.

Запитана дали не й светват червените лампи след това предупреждения, тя отговори: "Светват всякакви лампи. Но това е въпрос на воля, спокойствие, търпение, аргументи и цел. Целта е да гарантираме стабилност на България. Като имаш такава цел - търсиш пътища."

В началото на следващата ще бъде обявена цялата програма за правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 1 година

Цялата махинация тръгна от *** Радев. Нинова е пионка на ПП, а те са маша на Божков.

27

Анонимен

преди 1 година

Единственото правилно, което направиха БСП през мандата си, беше да се опълчат на путинизма. Сега и от това се отказват.

26

Анонимен

преди 1 година

Пак не са питали избирателите. Те не са им фактор.

fallback