“За мен идеологическата несъвместимост е голям проблем, а напоследък живеем във време, в което тези неща много изпъкнаха и това, което сега много обединяваше партиите от коалицията, някак си беше засенчено от това, което ги разделя“.

Още по темата
Това каза в интервю пред Bulgaria ON AIR бившият енергиен министър Трайчо Трайков на въпроса, ще подкрепи ли ДБ мандата на БСП.

Какво би гарантирало, ако все пак се намерят гласове, и то от ИТН, че няма да се случи същият сценарий и в един момент Слави Трифонов да каже: „Изтеглям министрите си, не съм доволен от това или онова“.

„Не може да се очаква, че нещо го гарантира! В най-лошия случай ще стане същото, както сега. Тоест, всяко връщане към нормално управление е подобрение на сегашната ситуация“.

Служебен кабинет може ли да се справи с енергийната криза?

„Какво може да направи едно служебно правителство и има ли въобще смисъл от тази конструкция? Аз силно се надявах, че сегашното Народно събрание все пак ще стигне до момента, в който да премахне институцията „служебно правителство“.

Те имаха необходимите гласове. Аз не мисля, че остана човек, който да се радва на служебните правителства. Да, те имат и една хубава страна и това е, че по бързата писта, както се казва, „добронамереният диктатор“, тоест царя, си харесва лично определени хора и ги слага за правителство, това понякога е клапа, в която нови и способни хора биха могли да влязат в политиката, но иначе служебното правителство, като изключение, което трябва само да направи един бърз преход към следващите избори, станаха такова правило в българската политика, че вече трябва сериозно да се помисли, дали могат да се справят със задачите, които неминуемо им падат на раменете.

Относно коментарите, че има натиск отвън за съставяне на правителство, Трайчо Трайков отговори:

„Тази логика би важала в ситуацията, в която сме сигурни, че има много голяма опасност за ориентацията на България. Не съм убеден, че има някаква голяма и непосредствена опасност. Разбира се, винаги е за предпочитане партньорите в управлението да споделят възгледите си по този въпрос. Не мисля, че сме в момента, в който всичко останало е на заден план, след евроатлантическата насоченост. Пак казвам, безспорно това е най- важното нещо, но не мисля, че има данни, че той е под някакъв сериозен риск“.

Що се отнася до газа, освен ако тотално не изчезне руският газ от пазара, от целия световен пазар, то дотогава газ ще има! Да, ще бъдат травмирани различните регионални пазари, защото ще се пренасочат потоците, но така или иначе газа ще си го има на световния пазар и независимо от това, кой газ къде отива, то ще бъдат срещнати търсенето и предлагането“.

По повод кризата с руския газ, бившият енергиен министър заяви, че Китай плаща много по-малко, а Европа много повече. „Това, което ще спечели Европа от тази криза, е осъзнаването на факта, че може да се живее и без руски газ и тогава, когато дойде пак времето, когато дойде време пак да имаме нормални търговски и икономически взаимоотношения, вече ще сме видели колко много възможности има и тогава ще намерим новия баланс, в който Европа ще стои много по-добре“, категоричен е Трайчо Трайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase