Снимка: БГНЕС

"Президентът ни прати на избори, защото дали съзнателно, или не, той бламира третия мандат за съставяне на правителство". Това мнение изрази пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ.

По думите на политолога политиците са влезли във фаза, в която не се назовават проблемите, а се казва кой е лицеприятен за преговори и кой - не.

"Тази центрофуга, в която сме влезли, няма да произведе сухо пране, а все повече цветовете се смесват. Логично звучи Кирил Петков и Асен Василев да имат финалния печат върху празния лист, който Корнелия Нинова ще получи.

Още по темата
Въпросът е доколко тя и партията ѝ са си променили високомерното мнение кой да сяда от другата страна на масата за преговори и в каква функция".  

Той като гражданин е изненадан от това, че Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на БСП, но подчерта, че като политолог - това не го изненадва, защото президентът е показал, че е последователен в действията си, но логиката за този му избор "клони към нула".

"Този човек стана президент за втори мандат не с гласовете на левицата и да прави реверанси някому - на фона на всичките си заявки, че е президент на всички българи - звучи несериозно. Това го задължаваше да оцени прагматично как може да се излезе от тази ситуация", уточни Стефанов.


Според него "Демократична България" за пореден път ще разберат, че са изпаднали "в онази ситуация, където миналата година подкрепяха втория мандат на Радев с отвращение и са чакали някакви дългосрочни инвестиции да им се върнат":

"Оказа се, че няма такива и за пореден път са излъгали себе си и електората си. Факт е, че ДБ беше формацията с най-много отворени комуникационни канали за преговори. Решението е на Радев и той ще носи отговорността".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase