Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Чужди посолствата упражняват натиск за съставяне на нов кабинет, без да се стига до предсрочни избори. Формулата включва и основната опозиционна партия - ГЕРБ.

От "Продължаваме промяната" не са склонни да преговарят с "Има такъв народ" и с ГЕРБ/СДС. Това обяви пред "Капитал" вицепремиерът в оставка Асен Василев.

"Не може на всичко това да му теглим хикса и да кажем: "Каквото било, било, дайте сега напред", не става. Трябва да заработят системите, да се почисти обществото от тези порочни практики, иначе ще си останем най-бедната държава в ЕС", заяви той, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Но призна, че има натиск отвън да не се стига до предсрочни избори.

"Едната алтернатива е това, което, нека да кажем може би и отвън подшушват - да се правят някакви евроатлантически неща с ГЕРБ. Видяхме, че имаше изявление на държавния департамент на САЩ. И да ни го подшушват, няма смисъл, ние инструкции от посолства не приемаме, независими какви са. Със сигурност е имало индикации от коалиционните партньори, че е добре да се върви в тази посока - ние твърдо сме ги отрязали", допълни вицепремиерът в оставка.

Единият коалиционен партньор - "Демократична България", настоява за експертно правителство, ако третият мандат отиде при тях. Дясната коалиция също не вижда възможно партньорство с ГЕРБ/СДС.

"Трябва да се направи и да се даде максималното за технократско правителство, което да овладее кризите, които притесняват българските граждани. И този опит, ако мандатът бъде даден на нас - ще бъде направен с всички възможни средства. ГЕРБ не е извървяла пътя да се реформира все още и докато това не се случи, няма как да бъде част от този проект", категоричен е Мартин Димитров от "Демократична България".

Другият коалиционен партньор - БСП, отново отрече възможността за коалиция с ГЕРБ/СДС, както и да е имало външен натиск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Вьзмутен

преди 1 година

Ами изгонете дипломатите им или нещо не ви стиска , че те ви качиха на власт , да ви няма

71

Анонимен

преди 1 година

Избори за изчистване на Чалгарите. Тошко се връща да сменя памперса на Слафчо.

70

Анонимен

преди 1 година

Много е прав Асен Василев!! Прочетете пак внимателно думите му:"Не може на всичко това да му теглим хикса и да кажем: "Каквото било, било, дайте сега напред", не става. Трябва да заработят системите, да се почисти обществото от тези порочни практики, иначе ще си останем най-бедната държава в ЕС"_______Престъпление е отвън някой да оказва натиск за връщане на ГЕРБ в управлението!

fallback