Снимка: БГНЕС

Приключиха консултациите на партиите при президента Румен Радев. Ще има ли нов кабинет, коментират специалисти.

Мнението на политолога проф. Анна Кръстева за това дали има ли натиск за съставянето на правителство, след като се разбра за закуската в американското посолство, е, че закуските са цивилизован механизъм, който призовава към разум нашите политици. Тя заяви в студиото на "Денят ON AIR", че кризата в последните седмици е криза на нарцисите, на неузрелите лидери.

Колегата ѝ Юлий Павлов каза пред Bulgaria ON AIR, че няма такова нещо като редене на кабинет в чуждо посолство.

"Такова нещо може да има не на общи закуски, а на срещи с определени представители на някои политически сили, може да има съвети, предложения. Нормално е, при положение че нашите политици са извън реалността, някой да им даде рационален съвет", коментира той.

Според проф. Кръстева при тази много ярка геополитическа ситуация на кризите няма как съвсем безразлично да стоят други геополитически сили.

"Това правителство дойде с мандата за промяна, който формираха гражданите на площадите лятото и есента на 2020 г. Тогава излязоха 2 документа - единият на ЕК, а другият - доклад на Американския сенат. Институциите в Брюксел и в САЩ говориха езика на гражданите на площада, които дадоха след това мандат за промяна. Нещата не са просто в една закуска, а в една много по-сложна и много по дългосрочна конфигурация. Често имаме комплекси колко малка е България - ето колко са загрижени за това какво става тук. Ако има някого, който да припомня на нашите политици какъв е мандатът, който са получили от гражданите, може би била продуктивна тази закуска", заяви анализаторът.

Юлий Павлов смята, че ако президентът търси шансове за съставяне на правителство, най-доброто решение за България е да се вземе под внимание предложението на ДБ - експертен кабинет, без участие на политически лидери.

"Важно е на кого ще даде, дори и да не се състави правителство, защото мандатът на избраната от президента политическа сила ще бъде даден най-късно на 21 юли. Тази политическа сила има 1 седмица да предложи кандидат за премиер. Ако не предложи, парламентът трябва да бъде разпуснат най-късно на 28 юли и не можем да имаме избори през октомври, а 25 септември не е подходящ ден за избори, защото е след поредица от почивни дни. Политическата сила дори да не намери подкрепа, трябва да предложи премиер, за да продължи живота на парламента до началото на август и за да може изборите да бъдат на 2 октомври, която е най-ранната смислена дата", смята той.

Проф. Кръстева счита, че трябва да вярваме, че като отстъпят едни лидери, няма да е ситуация на тотално безлидерство, а че ще израснат или вече са израснали такива.

"Има лидери, които са отворени към формата експертно правителство. Няма магически решения и не трябва да има мръсни думи. Технократски кабинет не е мръсна дума и не е магическо решение, това е формула, която работи в дадени условия. Има ситуации, когато виждаме политическите лидери да произвеждат такава лавина от политически грешки, че за тяхното оцеляване като лидери и за нас, като нация, трябва да отстъпят малко назад", заяви тя.

Според Павлов има доста индикации, че на президента му се иска да управлява и че той вече е готов със служебен кабинет.

"Той мисли в тази посока, в това няма нищо лошо, той трябва да е готов. Въпросът е дали наистина му се иска, или ще се съобрази с преобладаващите настроения. Ако иска да има по-малък шанс за успех, би дал на БСП с аргумента, че са по-голяма парламентарна група", отбеляза той.

"Колкото повече се занимават с дрязги помежду си, толкова повече печели президентът. Неговият рейтинг се дължи по-малко на това, което той прави, отколкото на това, което другите правят или съответно не правят", допълни проф. Кръстева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase