Снимка: БГНЕС

Настояването да не се ходи на избори, защото те ще произведат същото, е капитулация на политиците пред българските граждани и пред каквато и да е идея да се променят нагласи в обществото. Това мнение пред БНР обяви политологът Христо Панчугов.

Изборите могат да произведат и нещо различно, ако политиците започнат да говорят на тази голяма група избиратели, която иска промяна, но не гласува, защото са се уморили да им предлагат "едни и същи порочни стратегии", поясни Панчугов.

Още по темата
Българските граждани не искат серия от избори, но не искат и хаоса, който се наблюдава сега, смята Христо Панчугов.

Сблъскват се две тенденции – нежеланието да се отиде на избори и опитът да се създаде някакво правителство и от друга страна – ясното разбиране, че това вече не е легитимен парламент, коментира политологът.

Този парламент е изчерпан от легитимност, а само изборите могат да дадат такава. Ако продължава говоренето само към тесните партийни електорати, шансът да се възпроизведе същия парламент е изключително силен, допълни той.

"Който би представил реален и ясен план как се излиза от тази ситуация и би бил готов да плати цената е човекът, който ще спечели доверието, особено на негласуващите на следващите избори, и ще има истинския шанс да реализира своя модел на политическа промяна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase