Кризите се отразяват и на управляващата коалиция. Ще остане ли стабилна тя до края на мандата си?

"Проблемът е, че в самата коалиция има съмнения по отношение на способността и на единия, и на другия кандидат за управител на БНБ да се справи с тази задача. В този скандал няма печеливши", заяви политологът Христо Панчугов в студиото на "България сутрин".

По думите на социолога Юлий Павлов, тази управляваща коалиция не е обединена от идеологически ценности, а от идеята да се изчегърта ГЕРБ и да се върне демократичното управление.

"Все по-ясно това управление се държи на много тънък баланс. Политическите партии отказват да отстъпват от своите позиции. Тук е най-големият проблем - дали ще става въпрос за управители на БНБ или за оръжия за Украйна - ние ще виждаме един и същи казус - не опит да се намери решение, а опит да се запази лице", коментира Панчугов.

"Коалицията няма никакви намерения да се отказва от властта. Надеждата, с която хората гласуваха за нея, е те да донесат едно по-добро управление. По-големият проблем е, че партиите продължават да се държат сякаш са в предизборна ситуация", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

"Все по-очевидно е, че имаме някои партии, които се снишават, а една от партиите изнася всички битки и поема негативите. Големият въпрос е, че в този тип конфигурация имаме политика на откази и на шантаж. Подобен тип управление неизбежно ще се провали", смята политологът Христо Панчугов.

Юлий Павлов смята, че управляващите губят доверие и има изравняване с опозицията, но това не е достатъчно ГЕРБ да се върне на власт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase