Снимка: БГНЕС
fallback

"Въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и държавата. Но прекаленото продължаване на процедурата за съставяне на правителството води до хазартни управленски решения и кадрови промени", обясни президентът Румен Радев. Очаква се съвсем скоро той да даде втория мандат на ГЕРБ, които заявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен.

"Политическата криза е изкуствено създадена, защото няма икономически или политически фактори, които да доведат до разпада на коалицията". Такова мнение изрази пред Нова тв журналистът Найо Тицин.

"Тази политическа криза е изксутвено създадена от два политически субекта - ИТН и ГЕРБ, защото няма реални икономически или политически фактори, които да обуславят разпада на коалицията. Не бих се усъмнил в акушерството на президента", каза Тицин.

Политическата ситуация у нас кометираха още психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, политологът Росен Стоян и бившият депутат Методи Андреев.

Според Андреев, ако третият проучвателен мандат бъде даден на БСП, няма да има правителство, а ще има избори. "БСП не са проблем на коалицията - ИТН са проблем. Много е хазартно политически да си вярваш, че хората около Слави и Тошко могат да са други. Те са свързани със задкулисието, обслужват онова борисово време, от което всички искаме да излезем", смята Андреев.

Според Тицин обаче, има възможност мандатът да бъде връчен именно на ИТН. "В момента най-близката парламентарна група до президента е ИТН. Това не би изключило възможността именно на тях да бъде връчен мандата", каза журналистът.

Oще по темата
Според Андреев "тук е моментът на  БСП да се докаже като модерна социалдемократическа партия. Сега е моментът тя да се ориентира правилно".

Ако обаче не бъде съставено правителство пред страната ни ще има редица опасности, смятат експертите.

"Едното е да не можем да си изпълним изискванията по Планът за възстановяване, другото е енергийната криза. Трябва всичко възможно да се направи, дори и от служебните правителства, ако те дойдат", категоричен е Методи Андреев. Според него трябва да се подпише договор за втечнен газ със САЩ. "А след това, ако войната в Украйна приключи, при тогава вече диверсифицирана България, да има преговори с “Газпром", допълни Андреев.

"Още по-голямата опасност е отдалечаването във времето на правосъдната реформа", смята д-р Цветеслава Гълъбова. "Това е базово, за да преборим корупцията, която е в основата на всичките ни беди. Ако ние не преборим корупцията, ще загинем като общество". каза още тя.

"Трябва да следим и събитията в РСМ. Възможни са провокации през Сърбия към Русия", смята политологът Росен Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 година

Найо, като го закъса в креватЯ, пак Герб му е виновен, от тая година и ИТН стана.

17

Анонимен

преди 1 година

Всичко е така както казвате,но провокациите не са от Сърбия или Македония,а от България към Сърбия и Македония.Действията трябва да бъдат следени и ще видите,че е така.Никой от двете държави до сега не е провокирал,а само нашите политици го правят всеки ден Вчера наш евродепутат е показвал карта от голяма България по социалните мрежи.Това не е ли провокация за всички ни съседи?Според вас защо са толкова многобройни протетите в Македония?Провокации от наши политици и не само, има всеки ден.

16

Анонимен

преди 1 година

Политическата криза е създадена изкуствено с цел да се разпадне партийната система и президента Радев да има основания, да поиска президентска република. С тази цел той подкрепи аматьорите от Харвард. Разпадането е планирано и режисирано години по-рано. За целта са впрегнати и олигарси клиенти на прокуратурата като спонсори на измислени протести. Запитайте се сега защо няма протести при наличието на свръх инфлация? 2020 протестите бяха изкуствено режисирани и организирани.

fallback