"Продължаваме промяната" успяха да съберат 117 гласа за съставяне на кабинет, но те е не им бяха достатъчни и върнаха неизпълнен мандата на президента. Ще има ли България правителство, или предсрочните избори са неизбежни?

"От "Продължаваме промяната" сбъркаха в това, че търсиха честни и почтени хора. Оказа се, че в нашето Народно събрание са само крадци и мошеници и не можеш да намериш подобни", коментира PR експертът и писател Нидал Алгафари в пред "България сутрин".

"Големият въпрос, на който аз не получих отговор, е защо тръгнахме с това, че ще правим политики. Има управленска програма и в крайна сметка тя не беше подложена на гласуване. Тези хора трябва да направят избор - дали ще правят повече от същото като старите или ще започнат големия политически разговор за промяна. Това беше тестът, който те трябваше да минат в рамките на тази седмица", каза на свой ред политологът Христо Панчугов.  

По думите на Алгафари не са могли да намерят нужните гласове, но са решили, че ще си направят някакъв опит за предизборна кампания, която чука на вратата.

"Когато министър-председателят започне да говори за "меки китки", отива в една история, която целият ЕС би го осъдил за такова изказване. Той направи грешка. Той има проблеми с изказа си и българския език. Най-вероятно искаше да стане интересен, но не се получи", допълни PR експертът.

Още по темата
"Видяхме поредица от безумни предложения, излизащи от премиера. Видяхме също поредица от започване на политически действия, които не са помислени докрай и това ще може да се насложи върху всички проблеми, които доведоха до края на това правителство. Желанието да се търси управленска формула дойде от "Демократична България", така че е логично третият мандат да се връчи на тях. Българският народ вече не се връзва на трикове. Няма ситуация, в която да кажеш "Ние ще се явим отделно, пък след това ще видим дали ще управляваме заедно". Това, което ще спечели на следващи избори, е да има много ясна формула - ние ще управляваме с тези, за да направим това", изтъкна Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Мнението на Надал Алгафари е, че президентът може да даде трети опит на "Продължаваме промяната".

"Демократична България" има възможност, ако избере правителство, което да няма политически фигури и стари муцуни. Да се опитат с кратка програма - 6 месеца или година. Те биха могли да получат подкрепа и от ГЕРБ", посочи той.

"Всеки един кабинет оттук нататък ще бъде наказан много тежко. Почва да изглежда адски нелепо това. Хора, които до вчера си викаха "мафия" и "крадци", не можеха да разделят пари в едно министерство, изведнъж сега ще се прегърнат за национален интерес", коментира Панчугов.  

"Конфигурацията в следващия парламент, ако отиваме към нови избори, ще се промени като някоя от тези партии каже: "Аз ще разговарям с всички". Политическите лидери трябва да се приемат като държавници. Шансовете да се реализира трети кабинет стават все по-големи, именно от уплаха от това, че ще изпаднат зад борда. Винаги го има този страх, това да не ми е последният път в Народното събрание", коментира Алгафари.

Панчугов посочи, че в българското общество в момента текат нови разделителни линии.

"Има трансформация, която се дължи и на външни фактори. От една страна имаме една много ясна, позната визия за управление - тази на ГЕРБ. От другата страна има една аморфна подкрепа за политическа промяна, че подобен тип управление не може да продължава. Нито една политическа формация обаче не успя да каже "Ето така изглежда политическата промяна". Това е изключителен провал в рамките на година и половина. Ще се направи всичко възможно да се избегнат нови избори, но дори да видим някакво правителство, то ще се разпадне адски бързо. И избори вече са неизбежни", заключи политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase