Снимка: БГНЕС
fallback

Зам.-министърът на енергетиката в оставка Пламен Данаилов коментира в студиото на "Денят ON AIR" дали сме изправени пред газова криза.

"Положението с доставките на природен газ не само в България, ами в цяла Европа, е трудно. 10 държави обявиха ранно предупреждение. Германия даже направи втората стъпка, която предполага и  въвеждане на ограничителни режими.", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Според него "Булгаргаз" трябва да направи всичко възможно да осигури природен газ за българските потребители, включително и "Топлофикация София" като най-големия потребител на природен газ, тъй като има ясни европейски регламенти и директиви, според които, ако даден търговец не може да изпълни своя договор и фалира, го замества общественият доставчик.

"Трябва да има сигурност и прогнозируемост на цената, на която се доставя природен газ, защото не само отоплението и топлата вода се осигуряват от природен газ, ами и немалка част от индустрията в България", твърди Данаилов.

Зам.-министърът на енергетиката в оставка увери, че страната ни разполага с възможност за алтернативно гориво.

"Продължават разговорите за допълнителни доставки, така че газ ще има. Към момента няма нужда да се обявява кризисна ситуация, така че трябва да са спокойни битовите и небитовите потребители. Водят се разговори с всички възможни доставчици, които могат да доставят газ до България", каза Данаилов.

Той коментира и политическата ситуация в страната в момента.

"Такава ситуация в съвременната българска история и политика не се е виждала. Такова арогантно притискане на народни представители да направят крачка встрани от принципите и политиките, за които са били избрани. Със сигурност продължава натискът чрез телефонни обаждания, приятели, роднини, семейство, за да се осигури това заветно число121", каза зам.-министърът.

Данаилов сподели, че групата на ИТН вероятно ще гласува единно против съставянето на този кабинет, защото той отново е безпринципен.

"Това, което ни се предлага, звучи добре на хартия, но е ясно, че няма да бъде изпълнено на база натрупания опит. Вотът на недоверие на база лоша финансова и икономическа политика и това, което г-н Трифонов каза, че изтегля доверието си и министрите заради РСМ и лошата финансова политика, е абсолютно вярно", коментира той.

На въпроса дали ще се увеличи инфлацията с актуализацията на бюджета, гостът каза, че този мач вече го е играл миналата година.

"Приехме една актуализация, която допълнително предпостави и ускори инфлационните процеси в България, заради това в страната инфлацията е близо 2 пъти по-висока от средната за ЕС. Допълнително има голяма вероятност да идем към избори и всеки се надпреварва да вкарва предизборни предложения, които биха подпомогнали инфлацията. Така че тя не е временно явление, ще остане по-дълго време с нас", обясни Данаилов.

Според него трябва да се направи всичко възможно да се състави правителство в рамките на този парламент. Ако не може да се състави, не е хубаво да се плашат хората, че изборите са лошо нещо, защото по този начин избирателната активност допълнително спада.

"Колкото по-голяма избирателна активност, толкова по-представителна ще бъде властта в следващото НС. Трябва да сме напълно уверени, че са изчерпани всички възможности и едва тогава да вървим към служебен кабинет", заяви зам.-министърът на енергетиката в оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

кой

преди 1 година

като глрдам какви пропадняци са министри, лошо ми става.. разбира му дедо.вия от енергетика на тоя

10

Любен Пандев

преди 1 година

Всичките тия които са се наежили срещу кабинет на Асен Василев се разобличиха като част от путиската агентура. А тези депутати от ГЕРБ/СДС, ДПС и ИТН, които случайно не са руски агенти, са геополитически неграмотни. От Мадрид задхха на вятър а унищожителен антипутински и антирашиски щорм, който ще помете всички останки от рашисткото влияние в цивилизования свят, заедно с тези които не вдяват за какво става дума. Ще им гледаме сеира.

9

РЕАЛИСТ

преди 1 година

и много правилно защото следтова вие ще го однесете като си изпълняват мисията а тя е грабеж и пак грабеж.корни това и чака и се се моли на турският поп за да се получаи.

fallback