Снимка: БГНЕС
fallback

Очаква се един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 г. Това обяви пред bTV енергийният министър в оставка Александър Николов.

"В процеса по снабдяване с ядрено гориво са замесени няколко доставчика, по ред причини, най-вече търговски, не искам да споменавам конкретна държава или доставчик, тъй като това би могло да наруши обществения интерес на конкретния доставчик", допълни той, но бе категоричен, че има алтернативен доставчик и е въпрос на време това да се случи.

"Към момента мога да кажа, че не мисля, че има каквато и да е нужда от всяване на паника сред населението, електроенергийната система е стабилна и при какъвто и да е сценарий, дружествата ще се справят. Неприятно ми е да се всяват страхове у хората", допълни той.

По думите му проблемите на българската електроенергийна система и свързаността с Русия не са проблеми на България, те са проблеми на цяла Европа, а Чехия е най-яркият пример от гледна точка на ядрено гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Малко за политика

преди 1 година

Всичко може, когато е за сметка на българският народ, а не за сметка на заплатата на министъра. Това е първата и най-важна евроатлантическа ценност.

86

phantom

преди 1 година

Моля без ядрени експерименти гн. Министър

85

Анонимен

преди 1 година

До Щирлиц Ти освен ако не излизаш от някоя дупка, си платен ***! Няма място, където са слагали американско гориво в руски реактори, където да не е имало средно тежки до тежки проблеми! Включително има случаи на разрушаване на носителите на горивото вътре в реакторите. В украйна всички реактори с американско гориво бяха спирани многократно заради техниечески проблеми, свързани с това гориво.

fallback