Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила в НС- ПП. Прие го кандидатът за премиер Асен Василев.

В президентството освен Асен Василев отидоха и премиерът в оставка Кирил Петков, председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров и бившият председател на НС Никола Минчев.

Още по темата

„България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени и нарастващата неизвестен и нестабилност. Реформите и средствата по Плана за възстановяване чакат своята реализация, а от вчера имаме и външнополитическа криза“, каза Радев.

„При връчването на мандата на сегашното правителство в оставка аз предупредих, че ако не се приемат решителни реформи в съдебната система още при първите 100 дни, то статуквото ще поиска своя реванш“, припомни той.

По думите му българските граждани и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най- вече отговорност и усилия за  съставяне на стабилно правителството.

„Очаквам адекватни решения и отстояване на националния  интерес за изграждане на просперираща България“, отсече президентът.

Асен Василев коментира, че за него получаването на мандата е огромна отговорност.

„Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е много важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на страната, както и първият кабинет на ПП“, каза той.

До връчването на този мандат се стигна, след като правителството на Кирил Петков падна при първия си вот на недоверие, внесен от опозицията.

ПП, БСП и ДБ смятат, че трябва да се направи опит за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент.

На същото мнение са и от ИТН, но поставят условието в кабинета да не участват нито Кирил Петков, нито Асен Василев.

ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС са за нови избори.

Ако "Продължаваме Промяната" не успее да състави правителство, държавният глава ще връчи мандат на втората по големина парламентарна група – ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат.

На коя партия ще бъде връчен третият мандат, ще реши държавният глава. Ако и тя не състави правителство, следва президентът да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase