fallback

Продължават заплахите към висши държавни служители след разкритията за злоупотреби на частния контролен пункт на ГКПП "Капитан Андреево", заяви зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

"Откакто съм с охрана не съм заплашван. Преди часове разбрах, че към един от висшите държавни служители е подновена заплахата. Росен Костурков, преминавайки покрай един народен представител от статуквото, получава реплика - "ти се превръщаш вече в проблем, а ние проблемите си ги решаваме навън", цитира Христанов заплахата, отправена към председателя на комисията по земеделие.

Зам.-министърът в оставка не даде повече подробности, защото не е сигурен дали няма да бъде подведен под наказателна отговорност. Но беше категоричен, че засегнатите интереси са достатъчно големи, за има реална опасност за живота на хората.

"Имаме още 1-2 седмици евентуално. БАБХ не е политически орган, той е експертен орган, дори и нас да ни няма утре, той продължава работата си" добави гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и скандалът със 70-те изгонени руски дипломати. Самият Христанов призна, че също е научил от медиите.

"Понякога задържането на информация, с цел нейното опазване, е по-важно. Знаем, че нотата е подписана легитимно от зам.-министър на външните работи. Всичко натам е спекулативна рамка, която може да възпали още повече процеса. Темата е болезнена исторически за обществото и от оперативна гледна точка. Допускам, че тук диалогът не е бил възможен на чисто оперативно ниво", предположи Христанов.

Той видя в решението на ултиматума на Нинова за правителство без Петков като премиер, опит да овладее различните настроения в левицата.

"Тя вероятно дори не е имала избор. Имам информация, че се е опитала да аргументира позицията. Но да изчакаме изслушването. Да разберем дали няма убедителни доводи, които да обърнат мнението и да продължат коалиционните разговори", допълни Христанов.

От думите му стана ясно, че "Продължаваме промяната" ще настоява за консултации с президента, а ако такива не се състоят, ще приеме в петък мандат за съставяне на правителство и ще опита да го изпълни.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback