Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нова държавна агенция "Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112" предлага проектозакон, информира МВР.

Оттам съобщават, че след продължителна и задълбочена работа на екип от юристи и експерти за анализ на дейността на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Дирекция „Национална  система 112“ е приключила дейността  по изготвянето на проект на Закон за Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“ .

Предвидено е новата структура да е на пряко подчинение на Министерския съвет за разработването и осъществяването на политиката по пожарна безопасност и защита на населението и осигуряване на непрекъснат, бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране за получаване на помощ при спешни случаи. По този начин се осигурява възможност Министерският съвет пряко да наблюдава и да въздейства на провежданите политики за намаляване на риска от бедствия от страна на съответните компетентни органи.

Очаква се със създаването на държавната агенция да се повиши ефективността на изпълняваните функции, да се осигури самостоятелност в осъществяването на дейността и на управлението на финансовия, материалния и административния ресурс на структурата.

Същевременно това ще позволи МВР да се фокусира изцяло върху дейността на полицейските органи за защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност и опазване на обществения ред. Численият състав на министерството ще бъде намален, което ще позволи по-ефективно управление и осигуряване на дейността. пише в мотивите.

Дейността по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации, е значителна по мащаб и обем и към момента е обединена в рамките на едно ведомство с друга значителна дейност - тази по защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност и опазване на обществения ред, информират от МВР.

Текстовете са качени за обществено обсъждане.

Коментари Напиши коментар

9

ПОЗОР И РЕЗИЛ

преди 9 месеца

МАЙТАП ДАМАДЖАНКОВ РАЗТУРИ МВР- ХВАЛА НА ТАКИВИ ГАУЛАЙТЕРИ- ХАДИ СИГА У КОНПИТУ ДА ВЪРНЕ ИМОТИТЕ НА ОЛИГАРХИЯТА А И ЗА СЕБЕ СИ ОЩЕ ДА НАПАЗАРИ.- ТОЗИ Е ПОЗОР И РЕЗИЛ

8

Анонимен

преди 9 месеца

Всичко което е далеч от МВР, казано простичко, върши работа. Като цяло шуробадженакорушветчийските лапачи , правеха всичко възможно 112 да не работи както трябва, особено в началото, защото остават следи и трудно потулват нещата.

7

Богданов

преди 9 месеца

КАКВО ИМ ПРЕЧИ И СЕГА ДА РАБОТЯТ,В МВР ИЛИ ЗАПЛАТИТЕ СА ПО-ГОЛЯМИ В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ????