fallback

Каква е истината за Сверена Македония и френското предложение за решение на спора?

"Самото предложение е доста неясно. Говори се за един българомакедонски протокол, който не знаем има ли го, няма ли го. Проблемът е, че идва прекалено късно и според мен бе грешка от френска страна точно в този момент да поставят това положение на България предвид ситуацията тук", заяви историкът д-р Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Oще по темата
Според него френското предложение не е в ущърб на българския национален интерес. "Потвърждава се за легитимен българомакедонския договор и в някаква степен ЕС влиза в ролята на гарант или най-малко орган, който осъществява мониторинг", обясни д-р Живков пред Bulgaria ON AIR.

"Много е показателно, че средите в Северна Македония, които са срещу установяване на добри отношения с България, каквото са ВМРО-ДПМНЕ, реагираха изключително негативно на това предложение. Това най-малкото може да ни води в насока, че документът не е толкова лош", отбеляза още историкът.

По думите на д-р Живков споровете с РСМ са политически. "Историческата комисия е експертна комисия. В България я има лошата практика когато трябва да се взимат трудни решения, да се прехвърля топката към експерти. Тази комисия няма как да вземе политически решения, нашите спорове са политически. Те могат на пръв поглед да изглеждат исторически, но в основата си са политически", коментира историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

Истината е че,премиера е обещавал неща които няма как да ги свърши. И го е знаел. Ама те политиците са си такива.За ветото на РСМ става въпрос. С което стъпи накриво и това беше използвано от опозицията.

18

Анонимен

преди 1 година

Вето за крадците и фалшификаторите на историята ни.

17

Анонимен

преди 1 година

БЛАЖЕНИ ВЯРВАЩИТЕ НА УЛОВКИ ЗА НАИВНИЦИ И Д-Р ЖИВКОВ. СТАРТЪТ НА ПРЕГОВОРИТЕ НА РСМ ЩЕ СЕ ОТЛОЖИ ДО ТОГАВА, КОГАТО РСМ ИЗПЪЛНИ ВСИЧКИ УСЛОВИЯ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА И НЕРАВНОПРАВНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ В РСМ!!! ДРУГО ПОЛОЖЕНИЕ НЯМА!!!

fallback