Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Усещането за несигурност е най-опасното. То не касае само гражданите. Това напрежение и негативните очаквания се калкулират във всичко, което се случва. Когато един гражданин е някаква малка фирмичка, която се занимава с нещо си, и той е уплашен. Когато тази малка фирмичка трябва да продаде на някого нещо, той калкулира страховете си в това, което произвежда и продава. Оттам нататък по веригата се случва всичко". Това каза пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Според социолога Кънчо Стойчев, представител на Съюз "Произведено в България", хората са в голяма степен разочаровани.

"Това правителство не е най-лошото, но то не подходи адекватно към кризата, а тя е преди всичко енергетическа. Още в началото на годината на всички беше ясно, че това е дългосрочен проблем за цяла Европа и за целия свят. Че трябва да се вземат бързи и дългосрочни действия, които дават перспектива пред пред индустрията. Правителството първо се забави с действията, а второ - половинчати действия", посочи той.

Той подчерта, че по-добре да има приет бюджет, независимо дали ще падне правителството, или – не.

"Дори и да падне, приетият Бюджет (актуализация на Бюджета - б.р.) дава по-голяма степен на сигурност.  Представете си, че кабинетът падне и минем към служебно правителство - три месеца с вързани ръце, ако не е актуализиран Държавният бюджет".

По думите на Манолов "в този Бюджет има едни много ясни и конкретни пари, които ще отидат при едни ясни и конкретни хора, и всичко това предварително е договорено. Трудно е да се допусне, че тези интереси ще бъдат пропилени с лека ръка, защото те не са никак малки".

"В политически оборот трайно се настани омразата. Разбра се експлицитно, че единствената спойка на управляващата коалиция е била омразата към предходните, защото се оказа, че те и вътре се мразят не по-малко. ... Не си представям коя е тая политическа рецепта, която ще ни изкара от този водовъртеж, защото и тези, които загряват по тъч линията с идеята, че ще се промъкнат и ще седнат и те на софрата, и при тях не се очакват кой знае какви добри неща. Не знам какво ще се случи, но средата е отвратителна. Дали тази среда може да бъде променена - не съм оптимист", коментира още президентът на КТ "Подкрепа".

Социологът Кънчо Стойчев изказа мнение, че трябва да се спре с непримиримостта и с червените линии.
"Необходимо е да се намери разум и политиците, независимо колко се мразят, да седнат заедно на масата и да заковат 5-6 приоритета и да се сложи ясен хоризонт. Очевидно е, че пълен мандат е химера. Ако това всички го разбираме, далеч по-добре е да се договарят за по-къси периоди на управление, за постигане на конкретни цели, които ще бъдат спасителни за икономиката, за всекидневието на хората, отколкото да се водят тези кални борби, както каза президентът", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 година

Под предлог, че са многооо загрижени за пенсионерите искат актуализацията на бюджета или искат увеличение за заплатите на министрите с цели 20%, а ня пенсионрите с 10% при официално призната инфлация от 15%.Господата мислят най вече и единствено за себе си и за джоба си. Оставка.

6

Анонимен

преди 1 година

РСМ трябва да я подкрепим и да стане член на ЕС. Така и българите и северомакедонците ще ги освободи е от сръбско влияние и руско.

5

Анонимен

преди 1 година

Актуализацията е най важна и също е важно . Българите в РСМ да ги направиме членове на ЕС. За второто е важно да ги подкрепим чрез ЕС. Така ще отпадне влиянието от Сърбия и от РУСИЯ. , КОЯТО ГИ ДЪРПА КЪМ АЗИЯ.

fallback