Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Общ преглед

„Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси. Можем само да се учим от българския опит”. Това заяви финансовият министър на Германия Кристиан Линднер след среща с вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, която се проведе в София.

„Имахме много добра дискусия с г-н Линднер", каза от своя страна Василев. По думите му тя е била фокусирана върху няколко теми. „Първата беше свързана с възможността на Германия да подпомогне нашите усилия на ГКПП „Капитан Андреево” с персонал от германските митници. Втората беше свързана с възможността България да се присъедини към еврозоната ня 1 януари 2024 г. и подкрепата на нашите колеги в тази посока”, посочи той.

„Обсъдихме и споразумението между двете страни за подпомагане на развитието на двете администрации с фокус върху процедурите, свързани с обществени поръчки. Говорихме и за възможността за Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, каквато е Германия", отбеляза Асен Василев.

Той отбеляза, че страната ни изключително много цени подкрепата на Германия, както конкретно по теми от двустранната област, така и нашето взаимодействие в Съвета на Европа и в европейските институции. „Там работим доста усилено по няколко теми, които сме поставили заедно. Това са възможността за общо закупуване на енергийни източници и по-специфично газ, както и общ европейски отговор при евентуален недостиг на храни, който се очертава в световен план”, уточни Василев.

От своя страна Линднер благодари за обмяната на опит и подчерта, че двете държави винаги имат общи стратегически цели и перспективи, които заедно се опитват да постигнат.

„Изключително съм впечатлен от постиженията на българската страна по отношение на модернизацията на държавната администрация и включването й в европейските процеси, свързани с предстоящото включване в еврозоната. Оценяваме и борбата на българските власти с корупцията и те винаги може да разчитат на нашата подкрепа в тази насока”, каза Кристиан Линднер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

И.Б.

преди 1 година

Германия е първенец в машиностроенето и автомобилостроенето, но и в корупцията. Много германци знаят за това, но не го разпространяват, а и техните медии не го повтарят така често както го правят повечето българи.

28

Morski

преди 1 година

"Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси. Можем само да се учим от българския опит-Само това е достатъчно да се докаже малоумието и кретенизма завладял високите етажи на ЕС! Затова, за жалост ПуЙкин си прави каквото си иска, а леберастите не смеят да се противопоставят!

27

Анонимен

преди 1 година

Подобни четки не са на добро.

fallback