Снимка: БГНЕС
fallback

Няма план  "Б", ако не бъде гласувана актуализацията на бюджета. Увеличението на пенсиите ще е 6,5% и ще отпадне ковид добавката от 60 лв. Това заяви социалният министър Георги Гьоков в "Защо г-н министър" по bTV.  Той припомни, че с актуализацията се предвижда увеличение на средната пенсия   от 1 юли с 23% и тя да стане 666 лв., а от 1 октомври с 33% и да е  718 лв. "Това очакват българите и няма как да им се обясни, че някой политически се запъва", заяви той.

Oще по темата

Той припомни решенията едно от решенията на Националния съвет на БСП от днес - упълномощен е лидерът и председателят на парламентарната група да проведат разговори с коалиционните партньори за обединение около приоритети, които да влязат в една програма с кратък срок, например до края на годината, която да стане програма на коалицията и да бъде изпълнявана.

Според него изваждането на министрите от ИТН не означава напускане на коалицията.  Той смята, че кабинетът и парламентът трябва да приведат народа през тази висока инфлацията, и че актуализацията ще донесе спокойствие.

Ако бъде прието само държавното обществено осигуряване, тогава е възможно да се изпълни 10% увеличение с добавките, но за един-два месеца. Министърът допусна, че Слави Трифонов не е икономист и не знае последствията.

"Не искам да подозирам, че е от популизъм или от користна гледна точка", каза още той.
Гьоков припомни, че Комисията по труда и социална политика е приела и малките бюджети - на НЗОК и на общественото осигуряване, както и големия бюджет. Надява се да убедят депутатите да ги гласуват в зала.  

Най-голямата критика към бюджета от страна на бизнеса била, че се подкрепят групи, които могат да се справят. "Вземаме мерки в бъдеще да не се повтаря тази практика", заяви още той. В момента системата за социално подпомагане не можела да идентифицират групите, които да се подпомагат от тези, които могат да се справят.

Гьоков смята, че ако  бюджетите бъдат приети в този вид, има пари и е обезпечено плащането до края на годината. За пенсии сега 41% от парите се трансферират от бюджета, процентът ще стане 44%, той припомни, че е  бил и над 50%. Министърът заяви, че с увеличаване на приходите процентът ще падне под 40 на сто.
Като излъчен от БСП той заяви, че партията му не иска нито едно от освободените министерски кресла. Кои ще бъдат бъдещите министри е решиние на лидерския коалиционен съвет.

Песимистична му прогноза  е правителството да остане  до края на годината, а оптимистична - до края на мандата. Ако коалицията успее да вземе по-голямата част от големите градове и малките населени места на местните избори, то кабинетът би могъл да остане до края на мандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Обективно

преди 1 година

ГИЯ СМЯТАТ СЕГА ДА ДАДАТ ПАРИ И ДА КАРАТ НАЙ- МНОГО ДО НОВА ГОДИНА. И ТОГАВА ДА ХВЪРЛЯТ КЪРПАТА. ТАКА СЛЕДВАЩИЯТ УПРАВЛЯВАЩ ЩЕ БЪДЕ НАСАДЕН НА ПАЧИ ЯЙЦА.

97

Анонимен

преди 1 година

До коментиращите тук. Ако всеки от вас получава месечна заплата колкото заплатата за една година на всеки един от работещите със заплата до 1000 лв а те са около един милион, то и вие ще говорите като този министър, т.е. каквото му наредят да казва. НОИ се захранва от бюджета с около 40%. Как ще има за НОИ , когато един милион работят за под 1000 лв. на месец. В аритметиката има желязна логика. Да не говорим за смешната МРЗ.

96

Анонимен

преди 1 година

До какво се чудимАко сега в ЕС влезат РСМ и Украйна след няколко години съюза ще се е разпаднал. Така че ако целта на Русия е разпадане на ЕС, то те не биха пречили на РСМ и Украйна да членуват в ЕС. Горното е извод на мастити анализатори. Чети повече и ще разбереш!

fallback