Снимка: БГНЕС

„Мисля, че г-н Кирил Петков е най-диалогичният човек, който спояваше тази коалиция. „Продължаваме промяната“ застава твърдо зад личността на Кирил Петков като премиер, защото той може със своята убеденост и силна воля да не позволи източване на държавни пари и корупционни сделки".Това заяви в „На Фокус” началникът на кабинета Лена Бориславова.

На въпрос дали е възможна ротация, в която Асен Василев да стане министър-председател, а Петков финансов министър, началникът на премиерския кабинет заяви: „Не я изключвам, но не сме я обсъждали."

„Ако се фокусираме върху примера, който е известен на цялото общество – говоря за избора за управител на БНБ. Там много ясно видяхме кой е коалиционният партньор, който се държи авторитарно, който тропа по масата и казва или тази личност, или никой друг", допълни тя.

Бориславова коментира интервюто, което лидерът на ИТН Слави Трифонов даде пред Радио Дарик по-рано в неделя.

„Моето впечатление от интервюто с г-н Трифонов е, че той апелира как другите коалиционни партньори трябва да се вслушат в него и как те трябва да са отговорни. Той не носи отговорност за това, което се случва и ако не е неговото, не може да е нищо друго. В момента колегите от ИТН продължават да не си вдигат телефоните и не можем да обсъждаме каквито и да било варианти за управлението и коалицията", допълни началникът на кабинета.  

Бориславова отказа да коментира защо Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията, но според нея причината не е бюджетът.

„Аз лично се обадих на г-н Балабанов вечерта преди Министерския съвет да попитам дали да очакваме изненади от тяхна страна. Тогава след 40 минути той ми върна обаждане и отговорът беше „не”. Вместо това на следващия ден видяхме в МС едно поведение, което прилича на това на ГЕРБ – блъскане на столове, тряскане на врати, демонстративно напускане по времето на гласуване на бюджета. Бюджет, от който зависи реформата на пенсиите, данъчните облекчения за работещи родители”, каза тя.

И допълни, че „не може да си обясни безотговорното и неморалното поведение на ИТН”.

„Това, което трябва да направи всеки един отговорен политик, е да се опита да не хвърли държавата в хаос”, поясни Бориславова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase