Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Имаме Национален съвет за тристранно сътрудничество днес и ще имаме възможност да говорим със синдикатите и работодателите. В този бюджет има няколко основни неща. Приходната част намалява данъци, дава приходи в джоба на работещите родители и намалява трайната цена за потребителите за редица стоки, най-вече, свързани с енергетиката", заяви финансовият министър Асен Василев по отношение на актуализацията на бюджета.

Вицепремиерът уточни, че бюджетът помага да се задържи инфлацията и да се дадат средства на хората, така че да посрещнат по-високите разходи, предаде Bulgaria ON AIR.

"Икономическият растеж за първото тримесечие бе 4,5%. Очаквам и за това тримесечие да бъде положителен, Средно за годината сме заложили растеж от 2,9%", каза той.

За компенсациите за електроенергията Василев подчерта, че стават по нов метод - с промени в Закона за енергетиката, които са внесени в парламента и нямат общо с актуализацията на бюджета.

"Оставайки в рамките на планирания дефицит, означава, че не наливаме още средства в мелницата на инфлацията. Това е най-доброто, което може да се направи в момента. Инфлацията се дължи на вносни фактори - увеличение на цената на газа, на зърното, на петрола. Няма как това да не се отрази на цените на нашето производство", коментира Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase