100 дни изминаха от началото на войната в Украйна. Преговорите са в задънена улица, а конфликтът се решава на бойното поле.

"100 дни няма победител, няма победен, има разрушения, жертви и омраза. Така звучи прогнозата и за следващите 100 дни. Това, което изглежда достатъчно предвидимо е, че влизаме в продължителна война - война на изтощение. Което предполага затъване. Това се формулира като цел - един втори Афганистан за Русия, той се намира в Европа и се нарича Украйна", коментира бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че преговорите са останали на заден план. В началото към тях се е подхождало резервирано от страна на Русия и Украйна. В момента лисвал и международен натиск за решаване на конфликта на масата на преговорите.

"Европа има два ясно различими подхода по отношение на войната - САЩ, Великобритания, Полша, Прибалтийските страни възприеха лозунга "Война до победа". Вторият залага на политическото решения. При първия Украйна се снабдява с оръжие за победа, при втория - за да се избегне загубата", заяви Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че в момента първият подход преобладава.

"Това означава повече от същото, което в момента виждаме. След като отпадна вероятността за капитулация на Украйна, едва ли може да се очаква обратното - военна загуба за Русия. От тази гледна точка е трудно да се повярва, че някоя от двете страни ще постигне военна победа - на военното поле да се завоюват повече възможности, територии, които да се закрепят с политическо решение. Правилният подход е обратният", убеден е бившият зам.-външен министър.

Според него в момента тече ескалация на напрежението. А войната ще приключи по един от три варианта.

"Първият вариант е с военна победа, което изглежда невъзможно. Военната мощ на Русия е достатъчна, за да не смятаме, че ще капитулира. Другият вариант е проговори, третият - продължаване на войната, замразяване на конфликта с потенциал периодично да се подновява. Вървим по този път. Случва се тотална разруха в Украйна. Русия ще пострада немалко, както и Европа", заяви Кючуков.

Той не е голям оптимист и за ефекта от санкциите срещу Русия, особено по отношение на петролното ембарго.

"Санкциите наказват виновния, но не решават конфликта. Създават сериозни проблеми, но войната не спира. С намаляване на предлагането на нефт и газ, се увеличават цените. С по-малко предлагане Русия печели от увеличаване на цените. Санкциите са политически инструмент. Те очевидно ще продължат да се разширяват и да стават все по-тежки, до тях ще се стига по все по-труден начин", коментира събеседникът в студиото.

Кючуков не вижда друга алтернатива на край на конфликта извън политическото решение.

"Как би изглеждал следващият ден - светът ще бъде един конфронтиран, милитаризиран свят, който ще се нуждае от много време, за да се отърси от тази война", завърши Кючуков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase