Снимка: БГНЕС

Държавата няма да променя заложения дефицит в Бюджета и той остава 4.1%. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев след среща на експертите от Коалиционния съвет.

"Приходната част на бюджета ще се вдигне с 1 милиард 645 милиона лева, разходната част приблизително със същата сума. Запазва се предвиденият 4,1% дефицит и се запазва салдото. Във вторник в края на деня ще се проведе Тристранен съвет, след което актуализацията ще мине през МС и ще бъде депозирана в НС, за да може да бъде разгледана от депутатите. Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% средногодишна инфлация", допълни Василев.

Той се съгласи с критиките на коалиционните партньори, че в актуализацията са заложени основно антикризисни мерки, а не реформи.

През октомври ще се осъществи по-важната част от реформата в социалната сфера, заяви още Василев.

Предложенията са от 1 юли да влязат в сила мерките на правителството за справяне с кризата. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС върху хляба, да се въведат компенсации за цената на горивата към крайните потребители, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

Планът е актуализираният вариант на държавните финанси да влезе идната седмица в комисии, а до 25 юни да бъде приет в зала, така че на 1 юли държавата да може да изпълнява новия бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase