Снимка: БГНЕС

Вицепремиера Калина Константинова пристигна в Народното събрание за да бъде изслушана по въпроса с разселването на украинските бежанци.

В началото на изслушването в пленарната зала настъпи хаос, след като от местата си в зала депутатите от ГЕРБ вдигнаха листове А4 с изписана на тях думата "Оставка". Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов, който води заседанието, отправи молба към депутатите да свалят листовете.

На 30 май вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова във видеообръщение съобщи, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната.

"Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел", заяви Константинова.

"След като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната", заяви Константинова.

Тя допълни, че в тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

Константинова посочи пред депутатите, че най-важното и най-трудното нещо, което постигнали е, че всички тези десетки хиляди хора имат осигурен покрив над главата си. Тя благодари на екипа на Кризисния щаб и на всички институции за безграничните усилия и посветеност през последните месеци. „Този екип ми дава възможността да застана пред вас и да заявя: Справихме се с предизвикателство, което България никога не е срещала. Нито за секунда не позволихме дори да се доближим до тежка хуманитарна криза и хора на улицата, а рискът от това беше огромен”, каза Константинова.

„В днешния ден, когато почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България, повече от всякога е важно да си припомним, че делата говорят повече от думите”, каза тя.

"Нека ви разкажа в детайли какво се случи в последните дни. Дните между 29 и 31 май бяха 3 много тежки дни, в които прожекторите бяха насочени към Националния кризисен щаб. На цяла България беше ясно, че задачата, която стои пред нас, е много, много трудна, че няма опит, от който да се поучим и че да се подслонят за 3 дни 60 000 човека би било огромно предизвикателство", подчерта вицепремиерът.

"Седмица преди релокирането стартирахме дигитална платформа, която позволяваше на хората да си попълнят данните онлайн и да ни изпратят тяхната информация - за семейството им, децата им, здравословното им състояние, професия и още много детайли, с които ние искахме да се съобразим. На база на техните отговори се избира най-подходящото място за настаняването им", обясни тя.

Константинова се обърна към депутатите от ГЕРБ-СДС: "Отказвам точно от вас да получавам уроци по хуманност".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase