Снимка: БГНЕС

Мобилността е критерий за общественото развитие. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава участва конференцията „Визия Нула за Балканите“, организирана от Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“.

„Мобилността е в основата на всяка икономика, днес е и в основата на личностното развитие, критерий е за общественото развитие“, каза Радев. Според него тя крие и рискове от пътни произшествия и съответно загуба на човешки животи.

Той сравни Западна Европа и Балканите в транспортно отношение.

Ако погледнем картата на Западна Европа и на Балканите, ще видим, че гъстотата на пътната мрежа, пристанищата и летищата е правопропорционална на стандарта на живот.

Радев е категоричен, че ние трябва да развием нашите транспортни възможности. Той също така очерта като важна и темата за пътната безопасност. Според него на Балканите този проблем се чувства най-остро. България и Румъния са страните с най-висок брой жертви на глава от населението. Ние даваме четири пъти по-зле от Швеция, която е първенец.

„Изходът е да си поставим много висока амбиция Визия 0. Да приемем интегриран подход и да гледаме на безопасността по пътищата като сложна система от системи. Да работим с всяка една от тях, за да постигнем положителен ефект“, посочи президентът.

Радев заяви, че има два общи проблема, които отличават България от страните от ЕС. Първият е качеството на пътищата – най-неразвитата и най-зле поддържаната пътна система. Вторият е автомобилният парк, който е най-старият. „Трябва да започнем с проектиране на пътища, да вложим много усилия в организацията на движението, във внедряване на системи за наблюдение и контрол“, каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase