Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вицепремиерът Калина Константинова ще бъде изслушана в четвъртък в Народното събрание относно решението на правителството за прекратяване на плана за изселването на бежанци от Украйна.

Това решение взеха народните представители тази сутрин по предложение на ГЕРБ.

Изказването на Константинова потресе всички. Общественото мнение вече произнесе своята присъда - нейната оставка. Ние обаче искаме преди да дойде нейната оставка, тя да продължи да идва тук и докато вие гледате усмивката ѝ, да ви е срам, заяви от парламентарната трибуна Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Калина Константинова заяви чрез видеообръщение в началото на тази седмица, че украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Още по темата
Още предния ден имаше множество сигнали за хаос при преместването на хората, чуха се много недоволни коментари заради планинските локации и недобрите условия на държавните бази, в които бежанците биват премествани.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова. По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката. „За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 11 месеца

Айде, стига, изпратила Константинова.... ще бъдат там за кратко и ще ги разселват пак по почивни бази и хотели. Като им осигуриха транспорта преди дни, не се явиха, сега се налага да стоят в тия бази за някой и друг ден. Нищо няма да им стане, храна и каквото трябва им е осигурено. Все пак бомби и снаряди не им хвърчат над главите. А тия, дето крещиште ОСТАВКА, дали сте прибрали поне по един украински бежанец? Анонимното пищене по сайтовете е най-лесно.

66

Анонимен

преди 11 месеца

На 1-ви юни, деня на детето, Калина Константинова изпрати стотици деца и техните майки в контейнери и палатки оградени с бодлива тел, повече няма какво да кажа, но това е позор за нашата държава! ОСТАВКАТА Е НАЙ-МАЛКОТО !

65

Анонимен

преди 11 месеца

За българските бедни,един голям...., пенсионери, работници,деца от семейства с минимален доход,нищо.За тях ,хотели на първа линия,платени от поредния заем .А то бяха мостове и магистрали и какво ли не .Лъжи ,лъжи,лъжи .Ще получим закон за репресии,нечуван и невиждан и ще се откажат от България,за сметка на РСМ .Това ако не е национално представително, здраве.