Диалог за Северна Македония няма да има. Ние имаме подписано коалиционно споразумение. Диалозите бяха тогава. Аз бях ръководител на групата на "Има такъв народ". И в самия документ бях единственият, който обърна внимание, че трябва да вземем предвид и обстановката в Украйна, и че ще ни сполети вълна от бежанци, заяви международният секретар на "Има такъв народ" Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

Според Гърдев българското общество вече достатъчно ясно е заело своята позиция за случващото се в отношенията ни със Скопие.

По думите му се справяме трудно с бежанците - не толкова, защото България няма възможност, а защото настъпи летният сезон.

"Това, което имаме в момента, тези хора са много. Те са някъде около 105 хиляди. Трябва техническа група, ние може да не го осъзнаваме, но е факт. Имаме проблеми с едни действия, които бяха не толкова много добре прецизирани. Не трябва да се искат оставки", категоричен е международният секретар на ИТН.

Гостът смята, че причините за оставка могат да бъдат две.

"Причина за оставка може да бъде нетрайното справяне със задълженията. И другото - противопоставяне на основната линия, която е от коалиционното споразумение. А размяната на реплики също е диалог. Това е демокрацията, не би трябвало всички да бъдат строени в една редица и да изпълняват едни и съща позиция", подчерта Димитър Гърдев.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase