Снимка: БГНЕС/EPA

Реално няма дори минимален знак, че нещо в отношението на Скопие. Това обяви пред Bulgaria ON AIR доцент Спас Ташев.

"Позицията, че трябва да се мине през обсъждане в Народното събрание, не е от сега, тя се лансира от няколко месеца. Добре е да изясним какво ново има, за да бъде обсъждано и внасяно в Народното събрание.

Още по темата
Смятам, че няма никаква промяна. Очаквали сме да видим някакви жестове от Скопие. Очаквах, че 16-те възпоменателни надписа, за които се говори, ще бъдат променени, очаквах да видя новия учебник по история за 5 клас, но нищо от това не видяхме", каза историкът доц. Спас Ташев в студиото на "България сутрин".

"Това е опит за разтоварване на отговорност на фона на изпълнен поет ангажимент. Не виждам причина да се свиква КСНС. България има консенсусна политика, тя бе потвърдена и на последното заседание. Оттук нататък трябва да имаме по-ясни послания както към Скопие, така и към нашите евроатлантически партньори. Тази прословута самолетна линия, още когато се лансираше, имаше предупреждение, че този модел е пробван и е обречен на неуспех. Самолетната кампания загуби доста средства за идея, която се оказа нерентабилна", допълни доц. Ташев.

Според журналиста Виктор Канзуров, трябва да се видят мотивите за прехвърлянето на отговорност върху НС.

"Това е вид шантаж и не само прехвърляне на отговорността, а заиграване с позициите на тези страни, които искат да падне ветото и РСМ да започне преговорен процес", поясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Канзуров припомни, че от ДПС имат проблеми с някои техни членове, които са в черния списък на САЩ.

"Един евродепутат от ДПС е особено радетел за пускане на РСМ в неформирания ѝ вид в преговорен процес с ЕС. Като че ли купуват индулгенция, особено пред една страна. Показателна беше и реакцията на министър-председателя на РСМ Димитър Ковачевски, след като в публичното пространство беше пусната информацията, че неговата съпруга има удостоверение за български произход. Разбра се, че тя е от Босилеградско. Той има чувството, че трябва да се извинява, че жена му е частично българка", подчерта журналистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase