Снимка: Нова

"За разлика от горивата, потреблението на електрическа енергия не се увеличава значително, спрямо това колко по-богати сме.

Още по темата
Не се фокусираме върху тези, които наистина имат проблем да си плащат сметката", заяви Констанца Рангелова, старши анализатор в Център за изследване на демокрацията пред Нова тв.

По думите й когато има двустранна тарифа, не помагаме достатъчно на бедните.

Бившият изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор Валентин Колев заяви, че по времето на социализма е поставян подобен на искания от правителството праг на консумацията на електроенергия. Не било трудно за реализиране, но друг бил въпросът дали ще има ефект за потребителите.

Според експертите идеята за двустранно тарифиране не е лоша, но по думите им трябва да се направи по друг начин. „Тази тарифност, в зависимост от потреблението, трябва да бъде направена не до някакви нива цените да бъдат ниски за всички, а трябва до тези нива цените да бъдат едни, а прескочиш ли това ниво, за енергията цената става друга”, категоричен е Валентин Колев.

Според Валентин Кънев, който е председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, това са „ретроградни идеи от миналото управление на социализма”. Той изрази надежда ако се премине към подобно тарифиране, то да отпадне веднага, след като се нормализира пазарът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase