Премиерът Кирил Петков обяви, че България няма да подкрепи санкции на ЕС за забраната на внос на руски газ и петрол. Правилна ли е позицията на правителството ни?

Още по темата
"Това е разумна и обоснована позиция, поради факта, че към настоящия момент България не е подготвена за едно прекратяване на доставките на природен газ и петрол. Не че няма да преодолеем едно спиране, но ако то е за по-дълъг период от време нещата ще станат катастрофални за българската икономика. Има производства в България, които не могат без природен газ", каза енергийният експерт Христо Казанджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че позицията на Германия е подобна и смята, че прекратяване на доставките на природен газ за България няма да има, защото "Турски поток" минава през страната ни и снабдява Сърбия, която е съюзник на Русия.

"До намирането на алтернатива позицията на правителството е правилна. В европейски мащаб около 30% от доставката на природен газ е от Русия, а при нас е повече от 30%. Така че не може да не се съгласим със становището на правителството", коментира заместник-председателят на УС на Българската браншова камара на енергетиците проф. Валентин Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Казанджиев припомни, че транзитът на природен газ през Украйна продължава в договорените количества.

"Разумът диктуват тези доставки да не бъдат прекратявани. Руската страна е непредсказуема, никой не очакваше, че ще започне такива мащабни и масивни военни действия, но това се случи", подчерта той.

Попитан дали можем без руски петрол, проф. Колев отговори: "Трудно ми е да кажа, защото всяко едно находище на петрол има съответните характеристики. И ако "Нефтохим" е проектиран да работи с петрол, който е с характеристики, които са за петрола от Русия, ще имаме технологични затруднения"

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase