Снимка: Bulgaria ON AIR

Подготвя ли правителството български вариант на закона "Магнитски"? Този въпрос разбуни духовете в управляващата коалиция, а Министерството на правосъдието отрече да има такъв проект.

"Въпросите са два - единият е дали предложеният текст е основа, чернова, и другият - дали последиците от глобалния закон "Магнитски" трябва да бъдат уредени в закон. Тук става дума за сериозно засягане на права и интереси, не са огледани правилно ограниченията на правата на гражданите и юридическите лица, никой няма да иска да признае авторство на текстовете", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата

Тя изрази увереност, че черновата е изготвена още миналата година.

"Още миналата година след доклада на САЩ беше съставен списък. Част от хората в него оспориха присъствието си и коректно бяха изключени от него. Няма правно основание, въз основа на което Министерският съвет да изготви такъв списък. Трябва да има правила по българското законодателство, по които да се разчете намекът на партньорите ни и да стоим сериозно като държава", заяви Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Конституционалистът коментира и информацията за проведен на 18 май Консултативен съвет по финансова стабилност, на който е бил обсъждан българският закон "Магнитски".

"Предполагам, че това се е случило. Това поставя няколко въпроса. Дали този разговор е бил експертен, или е имало политическа санкция. Другият - как нареждаш на Министерството на правосъдието в спешен порядък да извърши нещо, при положение че има ангажименти, когато се подготвят проекти на нормативни актове, да се проведе обществено обсъждане, засегнатите лица да предоставят становища в едномесечен срок. Не са си дали сметка за последиците", убеден е юристът.

Гостът не се изненадва, че част от коалиционните партньори са се обявили против български закон "Магнитски".

"Правилата на европейското право не допускат санкциониране на граждани на ЕС на територията на Съюза. Могат да налагат санкции, но по отношение на неевропейски граждани и юридически лица, които пребивават на територията на Съюза. Задачата става доста сложна - как да запазиш суверенитета на българската държава, как да запазиш лоялността си към отвъдокеанския партньор и да се съобразиш с европейските правила", заяви доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право обясни, че и към момента по Закона за противодействие на корупцията могат да бъдат налагани обезпечителни мерки.

"И в момента имаме възможност да се засегнат сериозно интересите на български граждани и юридически лица. Когато имаш амбицията да промениш антикорупционното законодателство, не трябва да даваш още правомощия на разследващи комисари, а да се гарантира, че няма да се използват тези инструменти в момента срещу инакомислещи противници", добави събеседникът в студиото.

Според доц. Киселова със закона "Магнитски" може да се дадат разследващи функции, които да бъдат конкуренция на разследващите полицаи и следователи.

"Разговорът за голямата корупция минава през това дали я борим с наказателни или с административни средства. Не бива да ги сливаме в ръцете на един орган. Противниците на правителството не са само сред опозицията. По този начин се показва, че правителството трябва не да работи, защото има в средите на администрацията изтичане на информация или врагове, а да работи така, че дори враговете му да нямат аргументи да го критикуват и уязвяват", коментира още доц. Киселова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase