Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В свое видеообръщение премиерът Петков призовава президента Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност относно състоянието на преговорите между България и Северна Македония.
Министър-председателят подчертава, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното споразумение.

Oще по темата


„На Консултативния съвет по национална сигурност да участват всички партии, всички служби и президентската институция. Външно министерство да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Този доклад ще бъде обсъден и на редовния коалиционен съвет следващата седмица“, поиска премиерът.

Кирил Петков потвърждава, че кабинетът няма да направи нищо на база на външен натиск и преди пълно разбирателство на ниво коалиционен съвет, задълбочено обсъждане в КСНС, и ясна и потвърдена позиция от най-висшия орган в тази държава: българският парламент. 

„Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна Македония и това трябва да е абсолютно ясно за цялото българското общество и за външните ни партньори“, завърши обръщението си Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

Стамболов

преди 1 година

Причината да бъде искан нов КСНС не е в "напредък" на ангажиментите на РСМ, а в разпалване на война, която може да промени геостратегически Европа и света.Така че ходът на Петков е много правилен. С него той иска да покаже, че българското правителство споделя опасенията на евроатлантическата общност, ноинициираните от него усилия по въпроса не получават обществена, коалиционна и парламентарна подкрепа, тъй като РСМ не предприема усилия да скъса с ЮгоКоминтерновската й ксенофобска идеология на омраза, недобросъседство и погазване на човешки права.

127

разбрахте ли??

преди 1 година

за какво са решетките на народното събрание??... скоро ще бъде взето "решение" в името на "европейското единство" ... ПеткоB, явно е решил да се подготви за последствията от предстоящото си решение (за Македония.)

126

иначе народна любов.

преди 1 година

българи,Както в Украйна стана и за Македония същото ще стане, специална военна операция за Македония

fallback