Снимка: БГНЕС

Годишнината от рождението на Гоце Делчев даде повед на ГЕРБ и на ИТН да излязат с декларации за отношенията ни с РСМ.

Петър Николов от ГЕРБ посочи, че Гоце Делчев през годините е станал основен на историческото създание на македонците.

Още по темата
"Президентът Стево Пендоровски призна, че безспорно историческата истина е, че Делчев се е определял като българин, а впоследствие Пендоровски се отказа от думите си", припомни той.

"Само нация, която признава, почита и пази спомена за своите герои, може да е благоденствуваща и общество, което пренаписва историята няма как да е част от семейството на споделените европейски ценности", отсече Николов.

Александър Александров от ИТН каза, че Гоце Делчев е национален герой на двете държави и не може да бъде по друг начин заради родовата памет, която не може да бъде изтрита.

"Защото идеалът на Гоце Дечев не беше онази държава след Първата световна война, а беше освобождение и поле за културно съревнование. Никой не може да ни застави да се отказваме от историята си", коментира той.

Александров декларира от името на ИТН, че партията подкрепя изцяло подхода и усилията на правителство за внасяне на нова динамика в двустранните отношения с РМС, като не приема подмяната на историческата истина.

Коментари Напиши коментар

115

Гоце Делчев

преди 7 месеца

Винаги е заявявал, че е българин. Той и цялото му семейство. Най-голямото предателство в българската история е предаването на мощите на Героя и целият му архив на Тито ***!

114

Гроги

преди 7 месеца

ГРОБ сега се обаждат по патриотически побуди хахаха губят електората си и какво да правим, я да скочиме на македонците, работи! Гоце си е казал че е македонец и че иска независима Македония... за какво си вириме носовете в чуждите паници!?

113

Ave As

преди 7 месеца

То и ГЕРБ НЯМА НИЩО ОБЩО С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ!