Снимка: БГНЕС

В кризата в момента, предизвикана основно от войната в Украйна, правителството може да помогне на онези, които не могат да понесат тази цена, за да не изпаднат "под чертата". Това каза пред БНР Ивайло Калфин, директор на Европейската агенция за подобряване на живот и труд, бивш министър на труда и социалната политика.

"Които няма как да затягат повече коланите. Няма как да се запази стандартът на живот на всички. Не трябва да се създават очаквания, че всички може да бъдат компенсирани", посочи той.

Според него партиите от управляващата коалиция се държат "като деца в магазин".

"Всеки има 1000 желания и най-накрая се свеждат до възможностите на родителите. Чуваме всякакви невероятни желания и всеки иска повече и повече", коментира Калфин.

С този подход не се постигат предвидимост и стабилност, а ако няма стабилност и предвидимост, се обезсмислят мерките, смята Калфин.

Увеличението на пенсиите от 21% всъщност не е увеличение, посочи той и се мотивира, като обясни, че пенсионерите с минимална пенсия "ще вземат с 20 лева повече, отколкото сега вземат", над 60-те лева от Covid добавката.

"Половината пенсионери, колкото и бомбастични да изглеждат числата, ще вземат 20 лева повече", посочи Калфин.

Това увеличение е далече от компенсация на инфлацията, която можем да видим през последната година, категоричен е той.

"Част от този голям набор, да не кажа хаос от мерки, който се заявява, действително са проинфлационни", коментира бившият социален министър.
Относно минималната работна заплата Калфин коментира, че голяма част от бедните работещи имат и деца и "особено хората с малки деца и ниски доходи са в най-рисковата група за изпадане в бедност".
 

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 месеца

Протестиращите са ДПС и ГЕРБ.Персонала директно и индиректно е заплашен да протестира.ДПС и ГЕРБ не им увеличават нарочно заплатите.Другата заплаха е ,че няма да останат на работа.Работещите превозвачи са принудени да протестират,заради Бойко и Доган.По-добре да фалират и да се открият нови фирми без участие на ДПС и ГЕРБ и хората да работят при нормални работодатели.Протеста изглежда голям, защото е с тирове и автобуси.

12

Анонимен

преди 2 месеца

Аз преди 10 години купих жилище за 130 хиляди лв. Към края на ГЕРБ и Бойко струва 250 хиляди лева. Инфлацията е близо 100% на жилищата за 10 години.А Бойко увеличи пенсиите с 50% за 12 години.За една година цената на жилището се увеличи на 260 хиляди лв.или около 5% , а пенсиите се увеличиха с 50%.

11

Анонимен

преди 2 месеца

Бойко за 12 години Ви увеличи пенсиите с 100 лв.,сега е с 176 лв. за година.Инфлацията за 12 години е над 200%, сега за година е 20%. Сметнете сами.При Бойко има спад от 100 % на пенсиите след изчиление на инфлациата,а сега има реален ръст.