Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Президентът Румен Радев ще разговаря с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и с федералния канцлер Олаф Шолц през втория ден от визитата си в Германия.

Преди срещата с Щайнмайер в двореца "Белвю" българският държавен глава ще посети кметството на Берлин, където ще се срещне с Франциска Гифай - първата жена на кметския пост на германската столица.

Oще по темата
Сред темите на разговора ще бъде подкрепата, която местните власти оказват на българската диаспора в Берлин, наброяваща над 32 000 души, сред които 9390 души са заети в сферата на услугите (ИТ специалисти, лекари), производството и хранително-вкусовата промишленост. България и провинция Берлин споделят общи приоритети за развитие на икономиката, сред които - информационни технологии, изследвания, биотехнологии и фармация. Президентът Радев също така ще се подпише в "Златната книга" на града.

При срещите на "четири очи" с Щайнмайер и Шолц в центъра на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.  

Президентът Радев беше на официално посещение в Германия на 6 февруари 2017 г. по покана на тогавашния германски държавен глава Йоахим Гаук. Това бе първото негово двустранно посещение след встъпването му в длъжност на 22 януари 2017 г. и знак за изключителното значение на отношенията между двете страни.

По покана на Румен Радев Франк-Валтер Щайнмайер пристигна у нас на официална двудневна визита на 4 и 5 април 2019 г.  Тогава държавните глави си поставиха за цел стокообменът между двете страни да достигне 10 млрд. евро. Цел, която вече е почти постигната с 9,8 млрд. евро оборот през миналата година, каза снощи държавният глава на среща със сънародници в Берлин, изразявайки увереност, че тази година тя ще бъде надмината.

Настоящото официално посещение на президента Румен Радев първоначално бе предвидено за 26 и 27 март 2020 г., но беше отложено по взаимно съгласие заради ситуацията, предизвикана от пандемията от КОВИД-19.

България установява дипломатически отношения с Германия на 8 юли 1879 година.  Понастоящем юридическа основа на традиционно добрите отношения между България и Германия е подписаният на 9 октомври 1991 г.  в София договор между Република България и Федерална република Германия за приятелско сътрудничество и партньорство в Европа - първият междудържавен договор на България от нов тип след промените от 10 ноември 1989 г.  

По-късно през днешния ден е планиран Германо-български бизнес форум, организиран от Германската индустриално-търговска камара.

Форумът ще събере представители на най-големите работодателски организации в Германия и в България, представители на ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите "Тракия", водещи учени и представители на индустрията в България, които работят по внедряването на водорода, като алтернативен източник на гориво.

Германия е водещ външнотърговски партньор на България. България поддържа традиционно добри икономически отношения с Германия както на федерално ниво, така и с отделните провинции. Активното сътрудничество се осъществява в области като търговия, промишленост, инвестиции, малки и средни предприятия, туризъм.

Около 5000 германски фирми развиват бизнес в България, като около 30 процента от 100-те най-големи инвеститори в страната ни са германски или с германско участие.

Визитата на президента Радев ще приключи утре, 17 май, в Хамбург - втория по големина град на Германия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Гьобелс

преди 1 година

Радев стана за посешище с неговите "доводи" за поддържане на старите руски МИГ29 и срещу изпращането на военна помощ за Украйна. Без никакъв срам подобно на Гъобелс от 1941 г. "не трябвало да се помага на нападнатата страна, за да свършела войната по-бързо" (в полза на агресора разбира се !). А сега най-новата му опорка, лишена от всякаква логика е, че не даваме военна помощ на Украйна, "за да не се използвало българско оръжие срещу украинските българи там" ???

21

От народа

преди 1 година

Единствен той досега се грижи за държавата, предишните бяха подмазващи и продажници. Но и него го притисна американската политическа мафия да лансира тези двамата - Кирчо и василчо. Ако се избавим от тях, нещата ще потръгнат. Помислете само, от 1989 сме уж били под тяхна шапка... Какво нахалство само!!!! Но и това, че демокрацията е псевдо в България..факт, който сащ го иска. В България няма интелигенция, за жалост.

20

АНАЛИЗ

преди 1 година

ПИСАХ:М.О.Ч.А.В КОМЕНТАРА 20

fallback