Снимка: БГНЕС
fallback

Старанието на българските управляващи е да се угоди на фактори, които "не непременно вземат националния интерес предвид", обяви икономистът Кузман Илиев пред БНР.

"Има фактори, които ме карат да мисля, че ще отворим полупразната кесия и ще изсипваме мощно, задлъжнявайки следващите поколения.

Oще по темата
България е голям губещ от геополитическите сътресения, на които ставаме свидетели, заради голямата си енергийна зависимост по линия на доставките на нефт и газ. Дълго време не развивахме онези местни ресурси на енергия, с които да обезпечим енергийната си стабилност", добави Илиев.

"Много рано предупредихме Русия, че няма да ползваме "Газпром" за основен доставчик, с което вече имахме един играч, който е негативно настроен към нас и във всеки един момент може да реагира със спиране на доставките, особено ако откажем да платим. Случи се точно това, руската страна отказа да ни дава нефт и газ, без да ѝ платим. Оставайки в европейските банки, парите щяха да са много лесни за санкции и решението беше само нещо такова - междинно. Ние се отказахме да го направим, знаейки много добре и заявявайки публично, че прекъсваме договорите и няма да има такива след декември. Очевидно, че в бизнеса и в политиката такова поведение се наказва", добави Илиев.

"Увеличаването на разходи с изтегляне на външен дълг е рецепта за инфлация. През социалните плащания, с които казвате на хората, че сега им помагате, всъщност помпате инфлацията, която започва да става толкова плашеща, че се самофорсира през психиката на хората, те започват да не вярват в системата и да бягат от парите. Това задвижва страшно много процеса в негативна посока. Трябва да се овладеят разходите и да се мине на едно много по-ефективно и качествено харчене на парите", коментира икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

руски трол

преди 1 година

и ние това чакаме

34

Оти да не може

преди 1 година

Този "експерт" заедно с Мика Зайкова и още една от Подкрепа са си плюли в устата - все едно и също не може без руският петрол и газ ! Епа ако може ?

33

Анонимен

преди 1 година

А този не беше ли се продал на ВМРО и беше отказал на БСП.И сега се прави на експерт.Продажник Руски и интернационален.

fallback