Снимка: БГНЕС

"Цените ще се повишат в целия ЕС независимо дали България се включи в ембаргото или наложи вето на това решение. Дали разликата ще е 5% или 10% по-висока, не бива да се отказваме.

Още по темата
Нека не забравяме защо се налага това ембарго. Спирането на вноса на руски петрол би задушило голяма част от приходите на руската икономика." Това обяви пред БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

Мартин Владимиров обяви, че ЕС ще насърчи и използването на механизми за компенсация на поскъпването на горивата. Според него, предвид собствеността на рафинерията в Бургас, може да се очаква саботаж в случай на ембарго на вноса на руски петрол. Според нео обаче България може да се снабдява с горива и от алтернативни източници.

"Алтернатива на руския петрол за България съществува и страната ни може да задоволи потребностите си и в ситуация на ембарго срещу Русия. България може спокойно да задоволи търсенето на горива без да използва рафинерията. И в момента около 40% от доставките на горива идват от други страни. Може с баржи по Дунава да се доставя или от рафинериите в съседни държави. Имаме алтернатива. Да - тя може да се окаже временно по-скъпа", допълни Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase