Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на договора от 2017г., както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Oще по темата
Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска, която прие в МВнР министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг, предаде БГНЕС.

Генчовска посочи, че двамата са разговаряли и за европейската перспектива на Западните Балкани.

"Обявих пред министър Шаленберг неизменната подкрепа на България за европейския път на страните от Западните Балкани. Разбира се, напредъкът по пътя към членството неизменно е свързан с принципа на собствени заслуги. През последните месеци всички знаете, че България положи значителни усилия за насърчаване на позитивния климат в двустранните отношения с Република Северна Македония, включително чрез иницииране на формати за засилено развитие на секторните политики.

От своя страна министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг заяви, че позицията му е много ясна и Австрия би желала преговорите с Албания и Северна Македония да започнат още през юни. „Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки и въпроси в двустранните отношения, които трябва да бъдат изяснени“, посочи Шаленберг.

"Ще продължим работата по изграждане на истински добросъседски отношения с Република Северна Македония.  Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017г. както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“, допълни Генчовска пред медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

ганьо

преди 1 година

Ганьовица Ганчовска Тудора от Павликени е експерт по македонските въпроси , даже капацитет , защото е чалгар-патриотка от ИТН на Славуца Учиндолска и много ги разбира тия работи. Малце е проста , ама кой си няма кусури , я вижте леля *** - какво от това , че лъже и краде , държавата управлява , Путин , Ердоган , Байдън , английската кралица с нея се съобразяват и безумно я уважават.

13

Анонимен

преди 1 година

Тук нямокй говори за ''договори'' ,.. КОЙ СПАЗВА ДОГОВОРИ В ДНЕШНО ВРЕМЕ , на практика се видя , че нито Зеленски , нито Бай Данчо , а после и Русия , НЕ СПАЗВАТ НИКАКВИ ДОГОВОРИ , КАМУ ЛИ С Македония които ще ни ''обещае'' ,... еНвентуално !

12

Анонимен

преди 1 година

Тоя Шаленберг не разбра ли , че ние не бързаме за никъде , не знам защо Премиера ни Кирчо трябваше да се унижава и да ходи в С Македония , те искат нещо , и те трябва да ни търсят !На Кирчо сега щатите ще му набиват канчето , също като на Баце , за да се съгласи за С Македония , иначе ще има ЗАПЛАХИ за самолетите , които няма да получим ако не се съгласим !

fallback