Общ преглед
В България влизат достатъчно количества газ и доставките към потребителите не са намалели след спирането на газа от страна на „Газпром“. Има достатъчно трасета, през които да се осигурят нужните количества синьо гориво, съобщи министърът на финансите Асен Василев.

Той добави, че цената, на която България сега ще купува горивото е с около 20% по-висока.
„Договорът с „Газпром“ изтича на 31 декември и при доставчик, на който не може да се разчита, няма причина да бъде подновен“, отсече Василев.  

Още по темата

Той определи спирането на газа от руската страна като едностранен акт, с който е нарушен договора, но България няма да плаща в рубли.

„Същият проблем имахме през 2009 г., през 2014 г. и сега. Като правителство очаквахме тези проблеми и започнахме подготовка още февруари, която е доста ясна и ще обясни много неща, които са се случва през последните 12 години. Незнайно защо дълги години диверсификацията  се свързваше само  гръцката връзка. Дори и в момента от южна посока от Гърция и Турция можем да доставим  20 млрд кубически метра. Потреблението ни е между 3-3,5 милиарда и  да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно“, коментира Василев.  

Той добави, че още през февруари  по съществуващите трасета е резервиран капацитет и ако спре газът в рамките на 24 часа, ще бъде реагирано и потребителите няма да бъдат засегнати.

„И въпросът е защо това не е било направено от предишни правителства. В момента, въпреки че е спряно подаването на  руски газ, няма намалено потребление от потребителите имаме кораб, който разтоварва в Гърция и газът стига без проблем до нас. Проблем с доставките на газ няма, проблем и със съществуващите трасета няма“, увери финансовият министър.

„Газът в момента, който доставяме идва на цена по-висока с около 20%, работим по общоевропейско решение, като цената да стане по-ниска от тази на „Газпром“. Говорили сме с Гърция и Италия за общи доставки на газ, така че това което може да дойде от южна посока, може да стигне до европейския пазар. Утре имаме срещи в Брюксел, за да ускорим работата по общите покупки, защото това се налага“, обясни той.

По думите му „Газпром“ ще спре доставките на още европейски страни през следващата седмица.

Василев обвини бившия директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, че е подписал договор, с който се отказва от 60% от доставките на азерки газ, защото връзката с Гърция не е била построена, въпреки че има алтернативни трасета за доставка.  

„500 000 – 1 милион лева на ден е щетата от това. Данните са в прокуратурата, която от януари до сега не е направила нищо по въпроса“, скочи той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар