Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След близо пет часа дебати и на фона на протести на служители на пътните фирми под прозорците им, депутатите решиха сега да бъдат изплатени 50% от парите на пътните строители или над 650 млн. лв.

Останалите ще бъдат получени след оценка от комисия и с решение на парламента.

Строителните фирми ще получат и 100% от парите за маркировки, знаци и мантинели.

Очаква се плащанията да започнат две седмици след  решението на парламента, а забавените ремонти на пътища могат да започнат след Великденските празници.

Още по темата
По време на дебата Нестимир Ананиев от ПП призна, че държавата е притисната до стената и трябва да вземе някакво решение, защото в момента никой не подвържа пътната мрежа.

"Няма мантинели, което води до повишен риск от катастрофи и жертви. Предстоят празници, предстои летният сезон, когато стават най-много произшествия с най-много загинали и ранени“, каза той.  

Ананиев обвини бившите управляващи от ГЕРБ, че първоначално са договорили проекти за над 700 милиона лева, но след като са разбрали, че губят властта, са увеличили сумата на над 3 милиарда лева, които обаче не са били предвидени в бюджета.

От ГЕРБ категорично отрекоха обвиненията към тях и настояха, че парламентът няма правомощията да вземе такова решение, защото въпросът е в правомощията на правителството. "Защо НС трябва да носи отговорност и да решава тези проблеми, които са в правомощията на Министерски съвет“, попита Христина Ангелкова.

"Платете на 100% на фирмите за това, което са си изработили без да си измивате ръцете с Народното събрание“, призова тя.

Младен Шишков от ГЕРБ коментира, че именно заради качеството на пътищата построени и ремонтирани по време на управлението на ГЕРБ, жертвите по пътищата са намалели два пъти.

Кирил Ананиев от ГЕРБ предупреди, че ако парламентът  вземе това решение, ще бъде прецедент.

"Утре всеки един министър, който не може да се справи с даден проблем, ще иска парламентът да го решава. Утре може да взимаме решение как да се сформират спортните екипи по художествена гимнастика. Щом създаваме прецедент, може да се стигне и дотам", коментира той.
 
Борислав Гуцанов от БСП се обърна към депутатите от опозицията: "Не ви ли е неудобно от ГЕРБ да говорите за пътища при положение, че пътищата се превърнаха в нарицателно за корупцията през последните 12 години,
трябва да си носител на "Оскар", за да излезеш тук и да говориш за пътища“.

"Как може да имаш налични 700 милиона и да подпишеш договори за 3 милиарда лева? Репликата "ремонт на ремонта" стана нарицателно за начина, по който се правеха те през тези години", скочи той.

Лобомир Каримански от ИТН, който е и председател на бюджетната комисия в парламента, коментира, че не е редно да се пише, че парите на пътните фирми ще се платят от бюджета на АПИ, а това трябва да се направи от централния бюджет.

Той предложи проектът за решение да мине през бюджетната комисия, защото това е вид скрита актуализация на бюджет.

"А аз няма да допусна това. Питайте председателя на парламента защо вкарва точката в дневния ред днес – днес следобед ще има бюджетна комисия и сме предвидили да гледаме проекта за решение. Но ако разбира се пленарната зала го приеме сега, няма да има смисъл и ние да го гледаме“, каза Каримански.

В последствие той оттегли предложението си, за да не се налага депутатите от ИТН да гласуват, след като Тошко Йорданов посочи, че предложението на Каримнски е напълно основателно, но призова законотворците от неговата парламентарна група да одобрят предложението на ПП, за да постъпят коалиционно.

"Противоконституционно е това, което ще направим, но ние от ИТН ще сме коалиционно верни и тъпи, но като ще е така, искаме отделна комисия от всички парламентарни групи, която да одобрява големите плащания", настоя той.  

Иван Митев от ПП обвини ГЕРБ, че са притискали фирмите и са вкарвали от договор в договор без да им плащат.

"Сега ние трябва да платим, вие сте рекетьорите" , обърна се той към депутатите от бившата управляваща партия.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че с това решения се отнемат правомощия на МС.

"Но правомощия на правителството не могат да бъдат прехвърлени на НС, дори и с решение на НС, защото това нарушава баланса на властите. Това може да го направи само Велико народно събрание", посочи той.

Любен Дилов от ГЕРБ коментира, че явно случаят е библейски сюжет, защото служи като смокинов лист за премиера.

Според него целият проблем идва от министър-председателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase